Campus Staticus: Nordisk design möter innovation i en av Litauens mest avancerade byggnader
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Campus Staticus – ett nav för innovation och hållbarhet växer fram i Vilnius

Campus Staticus – ett nav för innovation och hållbarhet växer fram i Vilnius

Publicerat av: Redaktionen

Med naturen som inspirationskälla och tekniken i fokus växer Campus Staticus i Vilnius fram – ett nytt forskningscenter där estetik, cirkularitet och innovation smälter samman.

Bakom projektet står fasadspecialisten Staticus och det danska arkitektkontoret Schmidt Hammer Lassen (SHL).

Vad händer när hållbar design möter avancerad byggteknik? Det är en fråga som Staticus, en av Europas ledande aktörer inom fasadteknologi, tagit fasta på i planeringen av sitt nya huvudkontor och forskningscenter i Litauens huvudstad Vilnius – Campus Staticus.

Campus Staticus: Nordisk design möter innovation i en av Litauens mest avancerade byggnader

Campus Staticus: Nordisk design möter innovation

Tillsammans med arkitektfirman Schmidt Hammer Lassen Architects, Transsolar och Stafr Consulting utvecklar Staticus nu en byggnad som inte bara representerar organisationens identitet, utan också fungerar som en testbädd för nästa generations energieffektiva fasader.

Byggnaden förses med avancerad sensorteknik som i realtid samlar in data om fasadens prestanda, solinstrålning och energiförbrukning. En särskild testrigg har byggts för att möjliggöra utveckling under realistiska förhållanden.

 –Vi har designat en miljö där vi kan testa och utveckla nästa generations fasadteknologi. Det är en plats där innovation och forskning möts i en verklig kontext, säger Bjørn Burmann, projektledare på Stafr Consulting.

Ett levande laboratorium

Campus Staticus kommer att bestå av fyra vingar för kontor och testverksamhet, kring en central kärna med gemensamma ytor och utställningsmiljöer. Fyra skräddarsydda utomhusmiljöer främjar rekreation, informella möten och experimentell forskning.

 – På Staticus drivs vi av nyfikenhet och ambition. Med Campus Staticus vill vi skapa en plats som speglar dessa värderingar – som utmanar det befintliga, stödjer innovation och erbjuder en inspirerande miljö i en byggnad som är framtidsinriktad och en riktigt bra arbetsplats, säger Aušra Vankevičiūtė, CEO på Staticus.

 –  Staticus är en framåtblickande organisation och vi ville skapa en byggnad som speglar deras identitet och innovationskraft, säger arkitekten Sveinung Chercka-Simonsen från Schmidt Hammer Lassen.

Innovation i varje detalj

En central komponent i projektet är fasaden, som har utvecklats för att balansera estetik med högsta möjliga energieffektivitet. Lösningen – en ventilerad, enkelhudad och ”andningsbar” konstruktion – kan minska kylbehovet med upp till 30 procent, enligt projektgruppen.

 –  Den här fasaden är ett exempel på hur på hur teknik och arkitektur kan förstärka varandra. Vi använder en innovativ ventilationsstrategi där luftflöden optimeras för att skapa en naturlig kylning. Dessutom har vi implementerat geotermisk energi, nattvädring och kylda betonggolv för att maximera energieffektiviteten,  säger Bjørn Burmann.

Nordisk estetik i litauisk kontext

Designen hämtar inspiration från både litauisk natur och nordiska arkitekturideal. Materialvalen präglas av cirkularitet, hållbarhet och hög kvalitet. Glas, trä och lera ger byggnaden en taktil och mänsklig känsla, medan färgpaletten för tankarna till Vilnius rika historia.

 –  Vi har haft ett nära samarbete med Staticus för att förstå deras behov och skapa en byggnad som både är visuellt tilltalande och funktionell. Det här är ett projekt som inte bara handlar om arkitektur, utan om att forma framtidens arbetsmiljöer, säger Sveinung Chercka-Simonsen.

En hållbar framtid – i praktiken

Campus Staticus är mer än ett flaggskeppsprojekt – det är ett exempel på hur hållbar arkitektur kan bli en integrerad del av affärsutvecklingen. Målet är att miljöcertifiera byggnaden enligt internationell standard – och att visa vägen för fler satsningar där klimat och innovation går hand i hand.

 –  Det här är ett av de mest spännande projekten vi har arbetat med. Det är en byggnad som kombinerar estetik, funktion och innovation på ett sätt som vi hoppas kan inspirera även andra, avslutar  Sveinung Chercka-Simonsen.

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>