Kalmar är först i Sverige med matsvinns-IOT - räknar portioner i realtid
Hem FOODMATSVINNKalmar är först i Sverige med matsvinns-IOT – räknar portioner i realtid

Kalmar är först i Sverige med matsvinns-IOT – räknar portioner i realtid

Publicerat av: Redaktionen

Kalmar tar ett stort steg i matsvinnskampen: en IOT-baserad tallriksräknare som i realtid håller koll på hur mycket mat som äts och slängs.

Som första kommun i Sverige kan Kalmar räkna ut matsvinn per person i offentliga måltidsmiljöer med hög precision.

– Vi har efterfrågat den här möjligheten att veta hur många som faktiskt äter i skolorna för att få bättre rapporter gällande matsvinnet och bättre användning av våra resurser, säger Peter Gertsson, verksamhetsutvecklare på Kalmar kommun ett pressmeddelade.

Kalmar är först i Sverige med matsvinns-IOT - räknar portioner i realtid

Kalmar är först i Sverige med matsvinns-IOT

Bakom systemet står ett unikt samarbete mellan Kalmar-baserade startupen SWILL, IoT-labbet på Linnéuniversitetet, diskmaskinstillverkaren Wexiödisk och teknikbolaget Jemac.

Resultatet är en digital helhetslösning som kombinerar smart teknik med enkel användning och tydlig visualisering av data, ett viktigt verktyg för att möta Agenda 2030:s mål om att halvera matsvinnet.

– Vi vet att varje gram och krona räknas. När vi vet hur mycket matsvinn vi har vid olika tillfällen, ger det oss helt nya möjligheter att utveckla och förbättra arbetet i köken. Vi vill ju lägga pengarna på att servera så bra mat som möjligt, i stället för att kasta den, säger John Eliasson, verksamhetschef på Kalmar kommuns kost- och lokalvårdsverksamhet.

Uppkopplad våg och tallriksräknare

Systemet innehåller uppkopplade vågar och den nya tallriksräknaren som automatiskt håller koll på hur många som ätit. På så vis kan verksamheten se exakt hur mycket mat som slängs i förhållande till hur många portioner som serverats, ett efterlängtat verktyg i kostverksamheten.

– Det här är ett konkret verktyg som ger oss kontroll, insikt och möjlighet att agera, inte bara på känsla utan på fakta. Vi är extra glada över att ett lokalt startup-bolag har hörsammat vår problematik med att veta hur många som verkligen äter, och sedan tagit fram denna smidiga lösning, säger John.

De första installationerna i Kalmar görs på Tallhagsskolan och Funkaboskolan.

– Det här är en milstolpe även för oss på SWILL. I och med det här samarbetet kan vi gå från idé till verklig förändring. Mätbarheten ger offentliga kök möjlighet att ta nya steg mot mindre svinn, större hållbarhet och bättre mat för pengarna, säger Hanna Storm, delägare i SWILL.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>