Ljus, säker och hållbar - ny butik drar nytta av den senaste tekniken
Hem ENERGI Ljus, säker och hållbar – ny butik drar nytta av den senaste tekniken

Ljus, säker och hållbar – ny butik drar nytta av den senaste tekniken

Publicerat av: Redaktionen

När Elektroskandia växt ur sin gamla butik i Skellefteå och det var dags att flytta till nya, större lokaler fick Install El i Norr uppdraget att utföra installation av el, belysning och säkerhetssystem.

Resultat – en modern och smart butik, som är ljus, säker och hållbar med användarvänliga tekniska lösningar.

Den 11 mars öppnar Elektroskandias nya butik, på Norrbölegatan 66 i Skellefteå. Den nya butiken kommer att ha en yta om totalt drygt 1000 kvadratmeter och blir därmed nästan dubbelt så stor som den nuvarande.

-Det händer otroligt mycket i och kring staden, med nya industrier och andra företag som etableras. Det här märks givetvis också av i vår butik där kundtillströmningen stadigt ökar samtidigt som det blir allt mer gods att hantera. Det här har också gjort att vi gått från att vara två till nuvarande fyra medarbetare i butiken. Denna ökning gjorde att vi behövde ha större och mer ändamålsenliga lokaler, för att kunna serva våra kunder på bästa sätt, säger Andreas Björk, butiksansvarig Elektroskandia Skellefteå.

Postens omlastningcentral

Ljus, säker och hållbar - ny butik drar nytta av den senaste teknikenI Elektroskandias nya lokaler låg tidigare postens omlastningsterminal och den totalrenoveras nu av byggföretaget Peab. Install El i Norr har fått uppdraget att ansvara för installation av el, belysning och säkerhetssystem.

-Även vi har givetvis märkt av den stora uppgången och det högtryck som råder här på marknaden i norr. Vi startade för tre år sedan, då var vi fyra personer och har sedan växt till att nu vara 22 medarbetare i Skellefteå, säger Michel Nygård, projektledare på Install El i Norr AB.

Modern och smart butik

Elektroskandia är Install El i Norrs största leverantör av elmateriel och därför var det naturligt att kontakta dem för leveranser till den nya butiken.

-Givetvis jämför vi priser men vi har bra avtal med Elektroskandia och därför blir det oftast de som får leverera. Men det är inte bara priset som avgör, minst lika viktigt är de bra relationer vi har med deras kompetenta säljare, att de har säkra leveranser och ett bra sortiment i butiken, säger Michel och fortsätter:

-I uppdraget ingår målsättningen att det här skall bli en modern och smart butik och vi har därför använt den senaste tekniken och utgått från Elektroskandias butikskoncept både vad gäller belysning och säkerhetssystem.

Designmanual för belysning

När det gäller belysning och belysningsstyrning har Elektroskandia en designmanual som man följer för sina butiker. Ansvarig för denna är Caroline Caesar, marknadssupport Belysning Elektroskandia.

-Jag blir alltid involverad då det gäller nya butiker som skall utrustas, för att det skall bli enhetligt, kostnadseffektivt och med samma höga kvalitet överallt. Kunden ska känna igen sig vilken Elektroskandiabutik han eller hon än kommer in i. Ett krav är att belysningen skall ge bra ljus på alla ytor och samtidigt vara så energieffektiv som möjligt. Vi använder därför genomgående belysningsarmaturer av fabrikat Cardi, säger Caroline Caesar.

Bland de armaturmodeller man valt ut för olika utrymmen i Skellefteåbutiken kan nämnas Flow, som kan byggas i lysande linjer, vid kunddisken, vid kontorsplatser Flow, som pendlad singelarmatur och i kundfikadelen SEW i handsvarvad plåt.

-För att spara installationstid låter vi vår avdelning projektpackning i Örebro förmontera Wago snabbanslutning på en stor del av de armaturer vi levererar till Skellefteå. En kostnadseffektiv lösning som används av våra kunder i allt fler projekt.

Användarvänligt styrsystem

Låg energiförbrukning är en självklarhet därför har man närvarosensorer till all belysning, förutom i butiksdelen. Det innebär att belysningen automatiskt släcks ned efter viss tid om ingen person finns på plats, i exempelvis kundgodsavdelningen, kontorslandskapet, konferensrummet och i personalutrymmen. På några ställen har man också tryckknappar med vars hjälp man enkelt kan välja olika belysningsscenarier, som till exempel 100 eller 50 procent ljus i ett rum.

-En nyhet är att vi nu till våra butiker föreskriver ett KNX-system från Schneider Electric, eConfigure KNX Lite, med vilket man enkelt kan styra all belysning. Det här är en mycket användarvänlig mjukvara där butikspersonalen själva ska kunna göra förändringar och ställa in olika belysningsscenarier. Fördelen är också att jag kan göra klart programmeringen i förväg och sedan behöver de som driftsätter enbart söka upp armaturerna, knapparna och sensorerna i anläggningen så är det klart. Vill personalen ändra programmeringen över tid så görs det väldigt enkelt, de kopplar upp sig mot programmet och kan dra om kopplingarna på ritningen i programmet och skjuta in den nya programmeringen i anläggningen, säger Caroline.

Trygg och säker miljö

För att skapa en trygg miljö för kunder och anställda är butiken utrustad med moderna säkerhetssystem. Även kring detta har Elektrokandia tagit fram ett koncept som man följer. Martin Nirvander, teknisk innesäljare Säkerhet på Elektroskandia, är den som ser till att varje butik utrustas med säkerhetssystem anpassade efter förutsättningarna, lokalen och önskemålen.

-Jag ansvarar för passerkontroll, inbrottslarm och kameraövervakning samt dessutom ljudanläggning i butiken. När det gäller brandlarm är det oftast fastighetsägaren som ansvarar för det. Min utgångspunkt är ritningarna över butiken, som jag utgår ifrån. Sen har jag också dialog med de som skall jobba i butiken om hur de vill ha det och om de har några speciella önskemål, säger Martin.

När det gäller passerkontroll och inbrottslarm har man valt att genomgående använda systemet Assa Abloy ARX. Personal och nattleverantörer kan larma av och på, öppna dörrar i skalet samt tända upp belysning med hjälp av sin personliga, beröringsfria nyckelbricka. Inne i butiken är dörrar kompletterade med dörrbladsläsare, för tillträde till bland annat personalutrymmen, datarum och konferensrum.

-För kameraövervakning använder vi systemet Avigilon Alta. Skellefteåbutiken kommer att utrustas med 4 st 360º kameror, i butiken, kassan, godsmottagningen och entrén. Fördelen med dessa kameror är att de kan täcka stora ytor. Vi har även försett butiken med ljudanläggning för bakgrundsmusik, säger Martin Nirvander.

Kan välkomna fler kunder

Renoveringen av lokalen samt installationsarbetet flyter på enligt som planerat och personalen på Elektroskandia ser nu fram emot att välkomna gamla och nya kunder till den nya butiken.

-Ja, det kommer att bli ett verkligt lyft för både oss och våra kunder. Den nya lokalen är mer anpassad för dagens behov, ljusare, fräschare, modernare och bra läge samt goda parkeringsmöjligheter. Vi kommer ha fler hyllmeter i butiken och mer av varje artikel. Andra nyheter i vår nya butik är att fika-avdelningen blir dubbelt så stor som den nuvarande och vi kommer även ha ett ”tyst” rum för kunder samt konferensrum, avslutar Andreas Björk.

Se filmreportage från projektet här:

1 -24 Ljus, säker och hållbar! on Vimeo.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>