Många källsorterar - men mycket hamnar fel
Hem MILJÖ Många människor källsorterar – men mycket hamnar fel

Många människor källsorterar – men mycket hamnar fel

Publicerat av: Redaktionen

Svenska folket tycker att det är viktigt att källsortera sina förpackningar och gör också det i stor utsträckning.

De allra flesta tycker dessutom att det är lätt att källsortera.

Många källsorterar - men mycket hamnar fel

Det visar Återvinningsbarometern, en årlig Kantar Sifo-undersökning som genomförs på uppdrag av Förpackningsinsamlingen (FTI).

Samtidigt visar FTI:s statistik att en hel del av det som de svenska hushållen källsorterar hamnar fel.

9 av 10 invånare i Sverige tycker att det är viktigt att källsortera förpackningar och i genomsnitt uppger invånarna att de källsorterar 8 av 10 hushållsförpackningar. En majoritet tycker att det är lätt eller mycket lätt att veta hur de ska källsortera sina förpackningar – ändå hamnar en stor andel fel, enligt FTI:s statistik.

– Vi är glada att viljan och handlingen att källsortera sina förpackningar är fortsatt hög, år efter år. Det är en enkel sak som alla kan göra för att spara på jordens resurser. Varje gång du källsorterar en mjölkkartong, en schampoflaska, en syltburk eller en konservburk, bidrar du till en mer hållbar värld. I Sverige är vi bra på att källsortera, men vi kan bli ännu bättre både genom att sortera ut mer och genom att bli mer noggranna, säger Malin Ryding, kommunikationschef på FTI.

FTI:s plockanalyser visar att en femtedel av det som hushållen lämnar i förpackningsinsamlingen har sorterats fel. Utöver de förpackningar som hamnat i fel kärl, lämnas även annat avfall som inte är förpackningar i insamlingen. Enligt Återvinningsbarometern uppger 3 av 10 konsumenter att de tror att produkter av papper, plast, metall och glas som inte är förpackningar också får lämnas på återvinningsstationer och många är osäkra på vad som är en förpackning och inte.

– De allra flesta gör rätt och vet vad som ska lämnas till förpackningsinsamlingen och hur det ska sorteras, men vi ser också att många inte gör skillnad på förpackningar och annat avfall. När man källsorterar behöver man därför börja med att fråga sig ”Är det här en förpackning?”. Om man är osäker på vilket material en förpackning är gjord av, finns det ofta en symbol eller text på förpackningen som anger hur den ska sorteras. Insamlingskärlen är också ofta märkta med samma symbol. Man kan också ta hjälp av vår sorteringsguide på fti.se. Tillsammans kan vi göra skillnad – varje förpackning räknas och alla vinner när du återvinner, säger Malin Ryding.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>