Nyskapande samarbete för att utveckla 3D-printat mykoprotein tilldelas miljonanslag från EU
Hem HÅLLBAR UTVECKLING 3D-printat specialanpassat mykoprotein tilldelas miljonanslag från EU

3D-printat specialanpassat mykoprotein tilldelas miljonanslag från EU

Publicerat av: Redaktionen

Innovativa FoodTech-företagen Mycorena och Revo Foods tar sig an ett gemensamt projekt för att förbättra 3D-printade livsmedel genom specialanpassat mykoprotein.

Samarbetet har tilldelats 15 miljoner kronor från EU att avsättas till optimering av mykoprotein för 3D-printing.

Projektet ämnar driva kommersialiseringen av de första veganska fisk- och skaldjursalternativen i sitt slag.

Mycorena och Revo Foods annonserade sitt samarbete i oktober 2022 och har nu erhållit finansiering från EU för utvecklingen. Projektet ämnar utveckla nya teknologier och processer för att producera mykoprotein som är anpassat för additiva tillverkningsmetoder av livsmedel. Tillsammans har företagen ansökt om forskningsanslag för att driva projektet vidare och möjliggöra kommersialisering av hållbara fisk- och skaldjursprodukter.

Samarbetet har erhållit ett anslag på 15 miljoner kronor för att driva projektet. Finansieringen stammar från Vinnova och Eurostars, det största internationella finansieringsprogrammet inom EU ämnat att möjliggöra forskningssamarbeten över gränserna. Det är hård konkurrens om finansieringen, vilket indikerar att intresset för att ta innovativa lösningar av mykoprotein till marknaden är stort. Även forskning inom FoodTech prioriteras. Finansieringen följer EU:s initiativ ‘Från jord till bord’, vilket fokuserar på innovation och hållbarhet inom livsmedelsindustrin.

Trots ingrediensens stora potential har mykoprotein ännu inte optimerats för 3D-printing av livsmedel. Det innebär att företagen är de första att försöka skräddarsy mykoprotein för att producera alternativ till hela filébitar. En av de främsta fördelarna med mykoprotein är dess fibrösa struktur som kan imitera fiskfibrers mjuka textur på ett unikt sätt, något som är mycket svårt med nuvarande växtbaserade processtekniker. Att skriva ut material med långa fibrer är komplext men har potential att skapa unika produkter och revolutionera marknaden för hela styckdelar.

Därför applicerar nu Mycorena sin expertis inom framställning av svampmycelium för att förbättra materialet och möjliggöra kommersiell produktion. Det svenska företaget har utvecklat en process för att behandla proteinet och skräddarsy dess strukturella egenskaper. Därmed kan de minska risken för intrassling under utskriftsprocessen och optimera mykoproteinets lämplighet för 3D-printing. Mycorena har ansökt om patent för den unika processen som har potential att förändra 3D-printing av livsmedel.

“På Mycorena strävar vi konstant efter att bli bättre. Därför är det en naturlig del av vår process att fortsätta förbättra vår teknologi för att passa nästa generations livsmedelsprodukters behov. Att få det här erkännandet från ett så konkurrenskraftigt och attraktivt initiativ som Eurostars understryker verkligen att teknologin vi utvecklar är en viktig del för att bygga ett hållbart matsystem,” säger Kristina Karlsson, R&D Manager på Mycorena.

Revo Foods har redan revolutionerat 3D-printing av livsmedel genom sina växtbaserade alternativ till lax och tonfisk. De första produkterna säljs för närvarande i över 20 länder i Europa. Det österrikiska företagets ambition är att erbjuda de bästa växtbaserade fisk- och skaldjursprodukterna på marknaden, och i framtiden kanske även myceliumbaserade produkter.

“Vi är väldigt glada för möjligheten att utforska den spännande nya ingrediensen mykoprotein i vår produktion. Mycorena är ett ledande företag i fältet och med vår nya processteknik för hela filébitar tror kan vi ta fisk- och skaldjursalternativ till en helt ny nivå, såväl som additiva tillverkningsmetoder i stort,” säger Niccolo Galizzi, chef för produktutveckling på Revo Foods.

Nyskapande samarbete för att utveckla 3D-printat mykoprotein tilldelas miljonanslag från EUMyceliums köttliknande egenskaper möjliggör ändlösa tänkbara möjligheter för 3D-printing och projektets betydande finansiering tillåter samarbetspartnerna att utveckla innovativa produkter för att driva marknaden framåt. Den unika lösningen av utskrivbart mykoprotein är en banbrytande innovation och för att ta projektet vidare kommer Mycorena och Revo Foods testa materialet på en större skala. Målet är att ta teknologin till marknaden för att erbjuda hållbara alternativ till fisk och skaldjur och därmed bidra till att bygga ett motståndskraftigt matsystem.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>