Mer el och mindre restavfall
Hem ENERGI Mer el och mindre restavfall för 2022

Mer el och mindre restavfall för 2022

Publicerat av: Redaktionen

Minskat restavfall och rekordstor elproduktion, är några av nyheterna när Sysav summerar 2022 i hållbarhetsredovisningen.

Sysavs 2022 präglades förstås av elkrisen.

Elbristen förra året visade tydligt avfallskraftvärmeverkens viktiga roll i energisystemet.

Kraftvärme innebär samtidig produktion av el och värme vid förbränning. Det är en stor tillgång för elsystemet att kraftvärme är planerbar. När krisen var som värst i vintras, ställde Sysav tillfälligt om verket till enbart elproduktion, för att bidra till samhället. Resultatet blev att rekordmycket el producerades under 2022, hela 200 GWh. Det motsvarar en årlig hushållselförbrukning för mellan 40 000-100 000 bostäder, beroende på storlek av bostad. Sysav stod också för 65 procent av Malmös och Burlövs fjärrvärmebehov under året.

Minskat restavfall

Glädjande nog fortsatte restavfallet i Sysavkommunerna att minska. 2022 slängde kommuninvånarna 161 kg per person, jämfört med 169 kg föregående år. Vi har dock en bit kvar till målet till 2030, 100 kg per person och år, i den gemensamma kretsloppsplan som Sysav och en majoritet av ägarkommunerna står bakom.

Klimatpositiva 2030

2022 är första året vi började jobba med Klimatambitionen som klubbades 2021. Sysavs Klimatambition innebär att vi ska bli klimatpositiva till år 2030. Vi jobbar uppströms tillsammans med partners, kunder, leverantörer och våra ägarkommuner med att minska det fossila innehållet i avfallet vi energiåtervinner. Men det kommer inte att räcka hela vägen.

– Koldioxidinfångning och lagring (CCS) är en förutsättning för att Sysav ska kunna nå ambitionen att vara klimatpositiva till år 2030. De politiska styrmedel som finns idag är inriktade på bio-CCS. Vi efterfrågar beslut om styrmedel som bättre möjliggör investeringsbeslut för avfalls-CCS.

Mer el och mindre restavfall

Om vi får till en utbredd implementering av avfalls-CCS i Sverige, kommer vi åt både betydande fossila utsläpp och kan samtidigt åstadkomma en rejäl kolsänka när vi fångar in och lagrar biogena utsläpp, säger Jakob Sahlén, miljö- och hållbarhetschef Sysav.

Sysav har också ett allt starkare fokus på cirkulära affärer. Ett lysande exempel är IKEA-samarbetet som resulterade i mer än 2 000 återbrukade möbler under året.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>