IKEA Foundation donerar över en halv miljard för att bygga solceller på 25,000 sjukhus och vårdcentraler i Indien
Hem ENERGI IKEA Foundation donerar nu över en halv miljard för att bygga solceller på 25,000 sjukhus och vårdcentraler i Indien

IKEA Foundation donerar nu över en halv miljard för att bygga solceller på 25,000 sjukhus och vårdcentraler i Indien

Publicerat av: Redaktionen

IKEA Foundation kommer att donera 48 miljoner euro, ca 541 300 000 SEK, till SELCO Foundation som kommer att använda pengarna till att bygga solceller på vårdcentraler i 12 län i Indien.

 Summan är den samma som den svenska regeringens stöd till jordbävningsdrabbade i Turkiet och Syrien tidigare i år.

Programmet heter ’Energi för Hälsa’ och kommer att göra det möjligt för 25,000 vårdcentraler att få tillgång till solenergi samt ge 170 miljoner människor bättre och mer pålitlig sjukvård.

Som COVID-epidemin visade är tillgängligheten till kvalitetssjukvård i avlägsna områden ett problem i många delar av världen med allvarliga konsekvenser för människors liv.

Nära 70% av Indiens befolkning lever på landsbygden och förlitar sig på vårdcentraler som primärvård. De flesta vårdcentraler i Indien drivs av fossila drivmedel, främst diselgeneratorer, och man nyttjar energiintensiv teknik såsom medicinska apparater, belysning och kylsystem.

Kombinationen av förnybar energi och energisnål teknik har identifierats som den främsta lösningen för att säkerställa pålitlighet och minska utsläpp hos landsbygdsklinker. Det kommer också att mina Indiens klimatutsläpp med 3 miljoner ton koldioxid över 20 år.

Med anledning av Indiens klimat och behovet av omedelbar eltillgång passar solceller särskilt väl som energikälla. Systemet kommer nämligen att generera mellan 3-14kWp per klinik, och ha kapacitet att lagra tillräckligt med energi för att användas även vid molniga dagar. Vidare innebär initiativet att vårdcentraler kan minska utgifter för energi och således sänka kostnader för vård. På sikt leder detta till decentralisering och demokratisering av offentlig vård.

Det är mot denna bakgrund som IKEA Foundation väljer att donera 48 miljoner euro till SELCO Foundation. Det är då SELCO, i samarbete med den indiska regeringen, som upphandlar och installerar solceller runt om i landet.

IKEA Foundation står fast vid att folkhälsa och ansvarstagande för planeten måste gå hand i hand. Det är dags att utmana tanken om att klimatsmarta lösningar måste ske på bekostnad av människors välstånd. Detta initiativ kommer att utveckla och förbättra vården och samtidigt minska Indiens klimatavtryck genom att installera hållbara energikällor på 25 000 vårdcentraler i landet. Vi hoppas att detta kan vara en modell för hållbara och effektiva vårdsystem globalt,” säger Per Heggenes, VD på IKEA Foundation.

För att maximera nytta går ansökande vårdcentraler igenom en selekteringsprocess där man ser över förutsättningar och estimerar vilken effekt en installation skulle ge. Därefter fattar SELCO tillsammans med den indiska regeringen beslut om vilka kliniker som erhåller solceller.

IKEA Foundation donerar över en halv miljard för att bygga solceller på 25,000 sjukhus och vårdcentraler i Indien

Mottagande kliniker kommer även att utbildas i energieffektivisering för att se om, och i så fall hur, de kan installera mer energisnåla maskiner i tillägg till solcellerna. Vården står för en stor del av Indiens utsläpp och med det här initiativet så önskar Indiens regering reducera vårdens klimatavtryck i landet.

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>