MTR, som kör t-banan i Stockholm, gör flera förändringar som minskar elförbrukningen. Tåg i depå stängs av, lysrör byts till LED och en egen EcoDriving-app får förare att köra energisnålt.
För att lyckas krävs engagemang hela vägen från ledning till lokal verksamhet med tydliga mål och uppföljning.
– Alla delar av vår verksamhet är involverade. Tack vare våra kompetenta medarbetare och deras fantastiska engagemang levererar vi ett starkt bidrag till en mer hållbar miljö, säger Magnus Löfgren, Head of Maintenance på MTR Tech i ett pressmeddelande.

MTR spar energi i tågen
För några år sedan fokuserade MTR främst på att spara energi till ventilation och belysning i de stora depåerna där tågen underhålls och parkeras på natten. Detta gav ett bra resultat, cirka 15 procent besparing i el och fjärrvärme.
– Men nu finns det inte många fler lågt hängande frukter att hämta där. Därför har vi de senaste åren skiftat fokus till att spara energi i tågen i stället, säger Joel Forsberg, energispecialist på MTR.
Sparar 2500 MWh/år – som 1000 lägenheter
Att elen i tunnelbanevagnarna nu kan stängas av när tågen står i depån bidrar med en energibesparing på cirka 2 500 MWh/år. Det motsvarar hushållselen i ungefär 1 000 lägenheter.
Dessutom har belysningen i alla C20-tunnelbanevagnar bytts ut till LED. Detta ger ytterligare en energibesparing på cirka 900 MWh/år jämfört med de vanliga lysrör som tidigare fanns i vagnarna. Bytet har skett under andra halvan av 2024 och utförts i nära samverkan med uppdragsgivaren SL.
För att lyckas med energibesparingar krävs engagemang hela vägen från ledningen till de lokal verksamheterna, med en tydlig målsättning och uppföljning.
– Jag tycker att det har varit roligt att jobba med att minska MTR:s avtryck på miljön. Vi har jobbat systematiskt med kartläggning av energiförbrukning i hela verksamheten, analyserat olika förbättringsmöjligheter och realiserat en rad åtgärder som väsentligt minskat energiförbrukningen, säger Magnus Löfgren som har implementerat och utfört avstängningen av tågen.
Egenutvecklad EcoDriving-app minskar miljöpåverkan
Det stora engagemanget har även haft effekt när det kommer till satsningen på EcoDriving, där tunneltågförare via MTR:s egenutvecklade app kan se hur mycket energi de använt och sparat genom att köra tunneltåget på ett mer effektivt sätt.

EcoDriving-appen hjälper förare att köra energisnålt
Appen är ett viktigt hjälpmedel för att utveckla en mjukare och mer energibesparande körstil vilket upplevs som både roligt och engagerande av många tunneltågförare. Det har lett till att förarna strävar efter att köra så energisnålt som möjligt samtidigt som de håller tidtabellen.
Utöver att följa sin egen energianvändning har förarna möjlighet att uppnå utmärkelser och tävla mot andra i anonymiserade ledarlistor.
– Det är en stor omställning att förbättra körsättet hos alla cirka 600 förare. Motiveringen är dock tydlig, om alla förare blir lika bra som de bästa förarna på EcoDriving kommer vi spara ungefär 25 000 MWh el, motsvarande hushållsel till cirka 10 000 lägenheter. Det är ungefär lika många som i hela Årsta, avslutar Joel Forsberg.
Att EcoDriving främjar mjuk körning skapar en bekvämare upplevelse för både förare och resenärer, och viktigast av allt så bidrar den till att minska miljöpåverkan.
Under 2025 fortsätter MTR arbetet med att ytterligare minska energiförbrukningen med högt ställda mål som bidrar till att minskad miljöpåverkan. För att nå målen genomförs utbildnings- och kommunikationsinsatser inom EcoDriving.