Pressinbjudan: Hur påverkar AI vår resa mot att nå FN:s hållbarhetsmål?
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Hur påverkar AI vår resa mot att nå FN:s hållbarhetsmål?

Hur påverkar AI vår resa mot att nå FN:s hållbarhetsmål?

Publicerat av: Redaktionen

Hjälper eller stjälper artificiell intelligens (AI) oss på vår resa mot att förverkliga FN:s globala hållbarhetsmål?

Den 4 oktober arrangerar Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – Humanities and Society (WASP-HS) ett nationellt onlinevent mellan ledande forskare och representanter från näringslivet.

Syftet är att diskutera de konsekvenser och möjligheter som kommer med AI vad gäller FN:s hållbarhetsmål.

År 2030 ska vi ha uppnått FN:s globala hållbarhetsmål. Några av dessa, totalt 17, mål innebär att vi ska avskaffa fattigdom, att alla människor ska arbeta under goda arbetsvillkor, att vi ska bekämpa klimatförändringarna, och att vi ska försäkra att alla människor har tillgång till rent vatten. Men hur påverkar teknologi som AI detta? Kommer AI att göra det svårare för oss att nå dessa mål? Hur förhindrar vi att de som redan har resurser lättare når målen än de som inte har det?

– Trots att AI kan hjälpa oss att nå dessa mål så är det viktigt att erkänna att AI även kan förvärra ojämlikheter, hota integriteten och fördjupa den redan existerande digitala klyftan. I och med det kommande eventet öppnar vi upp för diskussion mellan näringsliv och akademin för att låta flera perspektiv bli hörda, säger Virginia Dignum, professor inom ansvarsfull AI vid Umeå universitet och programföreståndare för WASP-HS.

Eftermiddag startar klockan 13:00 med en presentation av Richardo Vinuesa, docent och viceordförande för KTHs digitaliseringsplatform samt ledande fakultet vid KTH Climate Action Centre, och därefter delas deltagarna upp i diskussionsgrupper baserat på deras eget val.

Tre olika spår

Under eventet kommer tre parallella diskussioner att hållas. Respektive diskussion leds av forskare inom forskningsprogrammet och tar upp olika perspektiv. Pedro Sanches universitetslektor, och Teresa Almeida, professor inom Människa-Dator Interaktion, vid Umeå universitet håller en djupgående diskussion om AIs påverkan på hållbar hälsa. Frågor som kommer diskuteras är bland annat hur AI påverkar mänsklig hälsovårds planetära kostnader. Vems behov och sätt att ta hand om som förbises i teknikdrivna framtider, och hur vi kan forma mer motståndskraftiga och rättvisa framtider.

Sabine Höhler, Professor vid Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm håller tillsammans med docent Adam Wickberg ett rundabordssamtal om bland annat vilken typ av data som måste samlas in för att nå FNs hållbarhetsmål, och vem som har äganderätten till och ansvaret över miljödata.

Pressinbjudan: Hur påverkar AI vår resa mot att nå FN:s hållbarhetsmål?

Virginia Dignum och Ericka Johnsson

Ericka Johnsson, professor i genusvetenskap vid Linköpings universitet, säger följande om det rundabordssamtal hon ska leda:

– AI ger oss en bukett av nya verktyg – som kan användas för att ta itu med hållbarhetsfrågor, eller inte. Men människor är agenterna i dessa metoder. Hur kan vi knuffa människor, organisationer och sociala institutioner att använda AI i linje med hållbarhetsmålen?

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>