Nolas innovativa växtstöd Arbory är ett fullgott alternativ till ett träd
Hem MILJÖ Nolas innovativa växtstöd Arbory är ett fullgott alternativ till ett träd

Nolas innovativa växtstöd Arbory är ett fullgott alternativ till ett träd

Publicerat av: Redaktionen

Det finns många utmaningar i den förtätade staden med att plantera träd där utrymme över och under jord ofta begränsar möjligheten för dem att växa och frodas.

Samtidigt är de urbana miljöerna i stort behov av de många positiva effekter som grönskan medför.

Det tredimensionella växtstödet Arbory är ett alternativ på platser där träd av olika anledningar inte fungerar.

Nolas innovativa växtstöd Arbory är ett fullgott alternativ till ett träd

Landskapsarkitekt Martin Brattström har utforskat potentialen i klätterväxter som en kreativ lösning för att öka den urbana grönskan. Han konstaterar:

”Kunskapen om klätterväxter inom landskapsarkitektur är begränsad, men potentialen är stor och delvis outforskad.”

Resultatet av hans arbete är Arbory, ett innovativt växtstöd som inte ersätter träd, men som är ett fullgott alternativ med oanade möjligheter.

De stora fördelarna som ökad diversitet och vintergrönska får man genom att blanda olika växter. Den snabba tillväxten och behovet av mindre jordvolym påskyndar det gröna och estetiskt vackra tillägget i stadsbilden. På så vis blir Arbory ett fullgott alternativ till ett träd på många platser där just omständigheterna kan vara begränsade. Ekosystemtjänster som temperaturreglering, luftrening, minskat buller, med mera, kommer naturligt på köpet och kan utöver sina direkta hållbarhetsstyrkor översättas i stora besparingar i samhällskostnader.

”Vi jobbar intensivt med att utveckla fler modeller av växtstödet Arbory, både stationära och flyttbara, för att erbjuda en komplett serie med olika former, storlekar och klättermöjligheter. Alla med samma naturligt positiva egenskaper för stadsrummet,” säger Nolas vd Henrik Edlund.

Inspirationen till Arbory kommer från trädens värld, där stadsträdet står som en tydlig förebild. Konstruktionssystemet bygger på horisontella ringar upphängda med vajrar fästa i en stålkonstruktion som förankras i marken.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>