Nu byggs Sveriges största solpark – ”Ett genombrott för svensk solkraft”
Hem ENERGI Nu byggs Sveriges största solpark – ”Ett genombrott för svensk solkraft”

Nu byggs Sveriges största solpark – ”Ett genombrott för svensk solkraft”

Publicerat av: Redaktionen

Solkompaniet och Bouygues Energies & Services bygger Sveriges första riktigt storskaliga solpark på Hultsfred flygplats på uppdrag av Neoen och Alight.

Solkompaniet och franska Bouygues Energies & Services har i augusti 2023 ingått samarbete i ett Joint Venture för att tillsammans bygga Sveriges största solpark.

Arbetet har påbörjats under början av oktober 2023 och solparken beräknas anslutas till elnätet under våren 2025 för full kommersiell drift senare under 2025.

Med 100 MW på 136 hektar blir solparken i Hultsfred fem gånger större än de hittills största färdigställda parkerna i Sverige.

Neoen och Alight äger och utvecklar solparken som ska förse H&M-gruppen med förnybar el genom ett energiköpsavtal (PPA).

”Vi ser fram emot att bidra till detta genombrott inom svensk solkraft. Storleken på parken blir i nivå med de stora parkerna i Europa. Att bygga riktigt storskaliga solparker är det mest effektiva sättet att snabbt öka andelen billig förnybar el i Sveriges energimix. Affären visar också att kombinationen av Bouygues storskaliga internationella erfarenhet och vår expertis på nordiska förhållanden är ett vinnande koncept,” säger Thomas Sparrmo, vd för Solkompaniet.

”Vi är otroligt glada över vårt allra första projekt i Sverige och vi tackar vår nya kund, Alight, och vår långsiktiga partner, Neoen, för att de anförtrott oss detta viktiga uppdrag. Vårt samarbete med Solkompaniet har här spelat en avgörande roll i utformningen av ett riktigt bra erbjudande till våra kunder. Teamet från Bouygues Energies & Services, som nu verkar under det nya varumärket Equans Solar & Storage, kommer att använda all sin expertis och innovationskraft för att med detta projekt sätta en ny standard för solparksprojekt i norra Europa,” säger Elisabeth Benedetto, General Manager of Energies BU, Bouygues Energies & Services och ansvarig för varumärket Equans Solar & Storage.

Nu byggs Sveriges största solpark – ”Ett genombrott för svensk solkraft”

Plats- och projektledning från Solkompaniet och Bouygues Energies & Services på Hultsfred flygplats.

Jämte detta entreprenadkontrakt kommer Bouygues Energies & Services och Solkompaniet under de kommande 20 åren även ansvara för att underhålla anläggningen.

Ett solpark på 100 MW kan leverera mer än 100 GWh till elnätet, vilket motsvarar 18 000 bostäders årliga förbrukning av hushållsel.

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>