12% av tjänsteföretags totala utsläpp kommer ifrån IT-hanteringen
Hem MILJÖ Ny rapport: 12% av tjänsteföretags totala utsläpp kommer ifrån IT-hanteringen

Ny rapport: 12% av tjänsteföretags totala utsläpp kommer ifrån IT-hanteringen

Publicerat av: Redaktionen

En betydande del av företagsutsläppen kommer från IT-hanteringen.

Det slår Inrego fast i en ny kartläggning av svenska tjänsteföretags totala utsläpp i en studie gjord av Climatehero.

Utsläppen från IT kan vara större än många tror.

I en studie gjord av Climatehero på uppdrag av Inrego har utsläppen från svenska tjänsteföretag kartlagts.

Syftet med studien var att förstå IT-hårdvarans andel av det totala klimatavtrycket. I rapporten framgår att mellan 3–33% av tjänsteföretags totala utsläpp kommer från inköp av IT-hårdvara, med ett generellt snitt på 12%.

”Rekonditionerat är oslagbart – både prismässigt och för planeten. Här ser vi att nyinköp av IT är en skrämmande hög utsläppsfaktor bland svenska tjänsteföretag idag” säger Sebastian Holmström, hållbarhetschef på Inrego.

Varje medarbetare beräknas ha ett totalt klimatavtryck på i snitt 1,9 ton C02e per år. Tjänsteresor och pendlingsresor står för drygt ett ton och 235 kg beräknas komma från inköpt IT-utrustning. Om samtliga datorer, skärmar och mobiler skulle köpas in rekonditionerat snarare än nyproducerat så landar det genomsnittliga klimatavtrycket per medarbetare och år i stället på 17 kg för IT hårdvaran.

12% av tjänsteföretags totala utsläpp kommer ifrån IT-hanteringen”Trenden med färre tjänsteresor och mer hybridarbete skapar goda förutsättningar för att sänka stora delar av tjänsteföretagens klimatavtryck. Om detta kombineras med andra åtgärder såsom att återbruka, och köpa rekonditionerad IT-hårdvara, kommer många tjänsteföretag kunna uppnå ett klimatavtryck omkring 0,5 ton CO2 per medarbetare och år [snarare än 1,9 ton]. Det är sammantaget en enorm besparingspotential som kan uppnås här och nu av många företag” säger Emma Stålmarck, affärsområdesansvarig för B2B på ClimateHero.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>