Svensk 2D-bransch tar ytterligare ett viktigt kliv ut i samhället.
Här är projekten som ska integrera avancerade material i industrin.
Fem nya projekt får motsvarande 18,5 miljoner kronor för att accelerera svensk innovation inom 2D-material. Målet: Att utveckla värdekedjor, stärka samverkan och stimulera svensk tillverkning av 2D-material.
– Deltagarna har lyckats identifiera områden där 2D-material kan göra verklig skillnad. Det ger industrin nya möjligheter att ställa om och samhället ännu bättre förutsättningar att agera hållbart, säger Elisabeth Sagström-Bäck, programchef för SIO Grafen, vilket är ett strategiskt innovationsprogram med uppdrag att öka den tekniska mognaden för grafen och andra 2D-material för att stötta samhällets hållbara omställning.
Via projekten som drivs inom ramen för programmet bidrar man till att utveckla och etablera nya värdekedjor, stärka samverkan och stimulera svensk grafentillverkning. Företag och forskare samarbetar för att visa på fördelarna med att använda 2D-material i olika industriella kontexter.
– De unika egenskaperna hos avancerade material kan många gånger möjliggöra det omöjliga. Att minska industrins klimatavtryck och bidra till ökad effektivitet genom innovativa lösningar är två viktiga utmaningar som de här projekten kommer hjälpa till att lösa, förklarar Elisabeth Sagström-Bäck.
Fem projekt från fordonsindustri till betongbransch
De fem projekten i utlysningen spänner över allt från fordonsindustrin till betongbranschen.
- Going Green with Graphene-Demonstrator (G3-Demo)
Linköping University, Grafren, IMA, RISE, Trifilon, X Shore
Going Green with Graphene-Demonstrator (G3-Demo) bygger på framgångarna från ett pågående projektet som avslutas i februari 2025 och når TRL 4. G3-Demo kommer att fokusera på att utveckla och validera avancerade kompositmaterial förstärkta med grafen under operativa förhållanden, och nå TRL 6 vid projektets slut. - GRACE
RISE, ABB, BM Svets, Corema, Graphmatech, MTC Powder Solutions, Scania, Swerim
Projektförslaget syftar till att minimera underhållsstopp vid fordonstillverkning. Genom att förstärka kopparelektroder för punktsvetsning med grafen kan hållbarhet och slitstyrka förbättras. Det minskar kostsamt underhåll och ersättningsbehov, och tar bort en käpp i hjulet vad gäller produktionseffektiviteten. - Grafenbaserade halvledarlösningar för högteknologisk industri
In2great Materials, Linza Asip Digital, Silex Microsystems
Syftet är att etablera en svensk värdekedja för volymproduktion av 2D-materialkomponenter integrerade med CMOS-elektronik genom att demonstrera storskalig produktion av grafenbaserade sensorer. - Hållbara betonggolv
Grafoam, Cemvision, LKAB
Grafoam kommer tillsammans med Cemvision och LKAB visa att tekniken finns för att tillverka betonggolv för krävande industriella applikationer, som har >80% reducerat klimatavtryck genom produktionskedjan. - Strukturellt ledande kompositmaterial med grafenledare för hållbara transporter (G-Wire)
RISE, Grafren, Volvo Personvagnar
Den senaste elektrifieringen och den ökande användningen av smarta funktioner i fordon och övergången till elbilar har lett till en betydande ökning av vikten på elektriska ledningar. Detta projekt syftar till att demonstrera fördelarna med att inkludera grafen som en elektrisk ledare i strukturella delar i fordon.
Projekten finansieras med medel från Vinnova via SIO Grafen. Här deltar ABB, BM Svets, Cemvision, Corema, Grafren, Grafoam, Graphmatech, IMA, In2great Materials, Linköping University, Linza Asip Digital, LKAB, MTC Powder Solutions, RISE, Scania, Silex Microsystems, Swerim, Trifilon, Volvo Personvagnar och X Shore.
SIO Grafen är ett av sjutton strategiska innovationsprogram och drivs med stöd från Vinnova, Energimyndigheten och Formas. Vi arbetar för att svenska företag ska bli världsledande på att använda grafen och 2D-material.