AI-baserad fiskfälla stoppar invasionen av puckellax
Hem HÅLLBAR UTVECKLING AI-baserad fiskfälla stoppar nu invasionen av puckellax

AI-baserad fiskfälla stoppar nu invasionen av puckellax

Publicerat av: Redaktionen

Tillsammans med en lokal förening av jägare och sportfiskare och andra partners har Huawei utvecklat en AI-baserad och automatiserad fiskfälla i en älv i Berlevåg i Nordnorge.

Fällan har ett inbyggt kamerasystem och ska ta bort den invaderande utländska puckellaxen.

Med denna lösning kan hotet från invasiva arter minskas och balansen i de lokala ekosystemen skyddas.

Hotet från invasiva arter är ett globalt problem som hotar de lokala ekosystemen. Norge har sedan en tid tillbaka ett stort problem med puckellaxen. Förekomsten av puckellax – som har sitt naturliga habitat i Stilla Havet – har de senaste åren ökat i norska älvar. Detta hotar den vanliga, rödlistade, atlantlaxen. För att motverka situationen driver Huawei tillsammans med partners sedan en tid tillbaka ett projekt där bolagets teknik används för att skydda atlantlaxen och återställa balansen i det lokala ekosystemet. Nu är den första fällan på plats i Storelva i Berlevåg.

– Vi på Huawei har ett stort engagemang för miljöfrågor. Vi vill ha en positiv inverkan i de lokala miljöer där vi verkar. Runt om i världen genomför vi olika projekt där vår teknik kan användas för att skydda djur och natur och återställa de lokala ekosystemen. Projektet i Berlevåg är ett nordiskt exempel på detta, men som också är unikt i ett internationellt sammanhang. Problemet med invasiva arter är globalt. Vi hoppas därför kunna starta liknande projekt i andra delar av världen, med start i de nordiska länderna, säger Kenneth Fredriksen, Executive Vice President, Central East Europe & Nordic Region på Huawei.

Fiskfällan är nu på plats i Storelva i Berlevåg. Fällan är konstruerad för att förhindra att puckellaxen simmar upp i älven och leker. Atlantlaxen får dock passera. Detta är möjligt genom kamerasystem och AI-teknik som identifierar vilken art varje lax tillhör, och endast släpper igenom atlantlaxen. Tack vare detta minskar puckellaxens möjligheter till reproduktion, vilket på sikt minskar beståndet i de norska älvarna. Fällan är designad för att enkelt installeras i fler älvar.

Arbetet med placeringen av installationen pågick under flera dagar. Representanter för alla partners i projektet, samt många frivilliga från lokalsamhället i Berlevåg, har bidragit. Aktörerna i detta projekt är Berlevåg Jägare- och Fiskareförbund (BJFF), Huawei Norge, Bodö-baserade företaget Troll Systems och Simula Consulting. Troll Systems har utvecklat, producerat och lett testet av installationen. En forskargrupp inom Simula Consulting har utvecklat AI:n för identifiering av puckellax. Huawei har bidragit med den tekniska utrustningen som har möjliggjort appliceringen av AI:n.

AI-baserad fiskfälla stoppar invasionen av puckellax– Det här är ett unikt projekt, både i norska och internationella sammanhang. Med denna högteknologiska lösning på plats har vi säkrat full kontroll över älven. Vi upplever redan ett stort intresse för projektet från lokala älvägare längs kusten. Både lokala och nationella myndigheter planerar att besöka oss för att lära sig mer om projektet, säger Geir Kristiansen, chef för Berlevåg Jägare- och Fiskareförbund (BJFF).

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>