Ökad hållbarhet med Cradle to Cradle-certifierade® apparater från ELKO
Hem CIRKULÄR EKONOMI Ökad hållbarhet med Cradle to Cradle (C2C)-certifierade apparater från ELKO

Ökad hållbarhet med Cradle to Cradle (C2C)-certifierade apparater från ELKO

Publicerat av: Redaktionen

Cradle to Cradle (C2C) är en global standard för säkra, hållbara produkter tillverkade för den cirkulära ekonomin.

Konceptet bygger på att försöka skapa ett positivt avtryck snarare än att begränsa sig till att försöka minska det negativa avtrycket.

C2C handlar bland annat om att produktutveckling har mycket att vinna på att likna ekologiska system där energi och material ”brukas” effektivt och cykliskt, istället för att ”förbrukas” och generera avfall.

ELKO har stort fokus på hållbarhet och för att uppfylla högsta standarder bedriver man sedan många år tillbaka ett kontinuerligt miljöarbete. Produkterna följer kraven enligt Byggvarubedömningen och Sunda Hus. För något år sedan lanserades ELKO Ocean Plastic, en serie elartiklar producerade av återvunnen havsplast från övergivna fiskenät. Jämfört med polyamid som tillverkats på traditionellt vis så minskar därigenom CO2-avtrycket med hela 82 procent (ytterhöljet på produkten).

Nu tar ELKO ytterligare ett steg i sitt hållbarhetsarbete då man som ett av de första företagen inom elmaterielbranschen kan erbjuda produkter med Cradle to Cradle-certifiering. ELKO har erhållit Cradle to Cradle-certifiering på Brons nivå för ett 40-tal produkter i Plus-serien. Produkterna består av strömbrytare, vägguttag samt ramar och är producerade vid ELKO:s fabrik i Tyskland.

I mer än ett decennium har C2C hjälpt företag att förnya och optimera material och produkter.

Genom den oberoende organisationen Cradle to Cradle Products Innovation Institute kan företag C2C-certifiera material och produkter och därmed få en kvalitetsstämpel som underlättar för kunder att välja rätt. Grundkraven för certifiering är att produkten innehåller kända material, att materialen kan återvinnas, att produkterna och materialen är säkra för hälsa och miljö och att produktionsprocesserna, inklusive användningen av luft, vatten och energi, uppfyller kraven. Sociala faktorer som arbetares villkor vägs också in i bedömningen. Certifiering sker på nivåerna ”Brons”, ”Silver”, ”Guld” och ”Platina” baserat på hur väl kraven uppfylls.

Ökad hållbarhet med Cradle to Cradle-certifierade® apparater från ELKO– För ett antal år sedan var den allmänna uppfattningen att som företag, antingen fokuserade du på att göra vinst eller på att förbättra världen, numer är den gränsen inte lika hårfin. Det går att driva en lönsam affär och samtidigt ta hänsyn till klimat och socioekonomiska frågor. Vi är därför väldigt stolta över att ett flertal av våra populära produkter blivit Cradle to Cradle certifierade, säger Peter Wotz, VD på ELKO.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>