Interoperabilitet – nyckeln till hållbara IoT-tillämpningar
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING Interoperabilitet – nyckeln till hållbara IoT-tillämpningar

Interoperabilitet – nyckeln till hållbara IoT-tillämpningar

Publicerat av: Redaktionen

Innovationsprogrammet IoT Sverige har lanserat ett strategiskt projekt för att förbättra interoperabilitet genom ramverket Minimum Interoperability Mechanisms (MIMs).

Målet är att underlätta samverkan mellan olika digitala system för effektivare datadelning och samhällsutveckling.

– I grund och botten handlar det om att olika system ska kunna fungera tillsammans och kommunicera med varandra, säger Claus Popp Larsen, senior strateg på RISE.

Sverige och världen står inför stora samhällsutmaningar. Klimatfrågan och de demografiska förändringarna där vi blir allt fler och allt äldre är två högaktuella exempel. Frågor som dessa kräver nya och innovativa lösningar där användningen av data på olika nivåer utgör en viktig del.

Interoperabilitet – nyckeln till hållbara IoT-tillämpningar

Interoperabilitet är nyckeln! Foto Adobe Stock

Josefin Lassinantti på Digg (Myndigheten för digital förvaltning) betonar vikten av datadelning, det vill säga interoperabilitet.

– Data är en strategisk resurs, men den stora utmaningen är att data inte är tillräckligt tillgänglig idag. Det handlar mycket om att öppna upp och att se till att de organisationer som sitter på lösningar också kan nyttja data på ett effektivt sätt, säger hon.

Minimum Interoperability Mechanisms (MIMs)

MIMs är ett ramverk med principer och minimikrav för interoperabilitet, för att underlätta datadelning mellan kommuner, regioner eller dess underleverantörer och göra det möjligt att skapa skalbara och utbytbara system. Genom att följa gemensamma standarder blir det enklare att utbyta och använda data. EU arbetar intensivt med att främja detta för att stärka den digitala utvecklingen.

Björn Hagström, expert på informationshantering, understryker vikten av att arbeta mer effektivt med data och bryta silos inom offentlig sektor, där det skapas stora mängder data som vi inte får tillräckligt utväxling på.

– Data är centralt för att driva utvecklingen framåt inom offentlig sektor. Att öppna upp användningen av data och låta fler ta del av den är helt centralt för att kunna lösa samhällsutmaningarna både ur ett lokalt perspektiv och sett i ett större och globalt sammanhang, säger han.

Interoperabilitet – nyckeln till hållbara IoT-tillämpningar

IOT Sverige poddar om MIMs

Claus Popp Larsen, Josefin Lassinantti och Björn Hagström poddar med IoT Sveriges Maria Bergenheim om MIMs, interoperabilitet, datadelning och samhällsutmaningar i IoT Sveriges podcast The IoT Public Sector Podcast.

IoT Sverige – för en sammankopplad värld

IoT Sverige är en del av Vinnovas, Energimyndighetens och Formas gemensamma satsning på 17 strategiska innovationsområden. Programmet finansierar projekt där IoT-lösningar bidrar till samhällsutveckling och internationell konkurrenskraft. Genom samverkan mellan offentlig sektor, företag, akademi och forskningsinstitut driver IoT Sverige utvecklingen mot hållbara lösningar för framtiden. Syftet med satsningen är att skapa förutsättningar för internationell konkurrenskraft och hållbara lösningar på globala samhällsutmaningar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>