Piloter hjälper oss hitta bästa reningsteknik
Hem MILJÖ Piloter hjälper oss hitta de bästa reningsteknik

Piloter hjälper oss hitta de bästa reningsteknik

Publicerat av: Redaktionen

2036 ska ny avloppsrening på ny mark stå klar och Ryaverket ska ha uppgraderats med bland annat en ny inloppspumpstation.

Arbetet sker i projektet Nya Rya, som är i full färd med att titta på vilken typ av rening som ska införas på den nya marken.

Förutom utredningar av olika metoder har Gryaab kört tre piloter för vattenrening under året.
Test med trumfilter

Utredningarna och pilottesterna ska hjälpa oss att hitta bästa möjliga reningsmetod inför om- och nybyggnaden. Med hjälp av vår pilotanläggning för trumfilter har vi provat att filtrera inkommande vatten i stället för att, som idag, låta partiklarna sjunka till botten.

– Trumfilterpiloten har gett oss värdefull driftkunskap, till exempel om hur flödesbelastningar påverkar filtret, hur kemikaliedosering påverkar avskiljning och hur mycket underhåll i form av syratvätt som behövs, säger Tobias Asp, processingenjör på Gryaab.

Utifrån vår nyvunna kunskap kommer vi att göra olika jämförelser med den försedimentering vi har idag under 2023.

Biologisk rening med slambollar

I vår andra pilot har vi testat biologisk rening med aerobt granulärt slam (AGS). Processen bygger på biologisk rening där slam växer som små bollar i stället för större slamflockar. AGS-piloten har fungerat som förväntat och resultatet har utvärderats löpande.

Piloter hjälper oss hitta bästa reningsteknik

Nya Rya är i full färd med att titta på vilken typ av rening som ska införas på den nya marken. Förutom utredningar av olika metoder har Gryaab kört tre piloter för vattenrening under året.

Aktivt kolfilter

Piloten för rening med granulerat aktivt kol (GAK) består av ett slags filter som vi körde skivfiltrerat vatten igenom.

– En viktig erfarenhet av den här piloten är hur igensättningar inne i GAK-filtren påverkar driften. Resultaten från de tre piloterna kommer att utvärderas under året, berättar Tobias.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>