Vilokan skapar världens största återvinningsanläggning av glykol på Syracuse flygplats, New York
Hem ENERGI Vilokan skapar nu världens största återvinningsanläggning av glykol på Syracuse flygplats, New York

Vilokan skapar nu världens största återvinningsanläggning av glykol på Syracuse flygplats, New York

Publicerat av: Redaktionen

Avisningsvätskan som sprutas på flygplan före start står i centrum när allt fler flygplatser i världen tar steget att minska sin miljöpåverkan, spara värdefulla resurser och kapa kostnader.

Den svenska snabbväxande miljökoncernen Vilokan står nu inför en ny milstolpe, att uppföra världens största anläggning för återvinning av glykol och rening av vatten.

Uppdraget för Syracuse Hancock International Airport blir koncernens fjärde anläggning i Nordamerika.

Anläggningen kommer att ha kapacitet att behandla 75 000 m3 vatten/år, producera 5 000 ton glykol/år och minska CO2e-utsläppen med 24 750 ton/år (vilket motsvarar 5 380 bilars årliga utsläpp* i USA, enligt Environmental Protection Agency).

Med tolv nordiska och två kanadensiska flygplatser tidigare på kundlistan noterar Vilokan-koncernen ett ökat intresse från den amerikanska marknaden. Leveranser till Cleveland, Ohio, följs nu alltså av en stororder i 50-miljonerkronorsklassen från Syracuse, New York.

– Vi är mycket stolta över att ha fått förtroendet av Syracuse Hancock internationella flygplats här i USA, säger David A. Schueler CEO för Vilokan Group Corp USA.

Projektet genomförs i samarbete med Burns & McDonnell, som står för konstruktion och byggnation av anläggningen som rymmer Vilokans miljöteknik, samt Aéro Mag som blir både ägare och operatör.

Extremt energieffektiv återvinning

Tack vare extremt energieffektiv LCE-teknik kan allt vatten som samlas upp från flygplatsens platta behandlas, även det flöde som innehåller låga koncentrationer av glykol. Resultatet blir att i princip all glykol kan återvinnas samtidigt som vattnet renas och båda kan sedan återanvändas i ett cirkulärt förlopp.

Ersätter traditionella metoder som ökar utsläpp

Annars är en vanlig metod att använda biologisk behandling för att bryta ned glykolen till vatten och koldioxid. Men detta medför ett ökat utsläpp av koldioxid både från själva nedbrytningsprocessen samt nyproduktionen av glykol. Med Vilokans separationsteknologier undviks detta och flygplatserna kan sänka sina utsläpp, minska sitt vattenavtryck och minimera sina kostnader för inköp av avisningsvätska.

– Det är fantastiskt att vara en del av en global rörelse mot mer hållbara flygplatser genom att arbeta för att återvinna glykol och rena vatten. Genom att ta hand om vår miljö kan vi också spara resurser och skapa en mer hållbar framtid, tillägger Tim Peyton VD Vilokan ADF Solutions AB och affärsområdeschef för Solutions i Vilokan-koncernen.

Att återvinna råvaror och rena vatten har gjort Vilokan till en framgångsrik miljöteknikkoncern som även levererar ekonomiska värden till företag och organisationer. Koncernen har idag 150 medarbetare, omsätter ca 1,25 miljard svenska kronor med försäljning till många olika branscher i 27 länder.

Vilokan skapar världens största återvinningsanläggning av glykol på Syracuse flygplats, New York* Så här beräknas utsläpp för bilar i USA:

Mängden koldioxidutsläpp från en bil kan variera beroende på flera faktorer, t ex vilken typ av bränsle som används, bilens storlek och vikt samt hur effektivt bilen körs. I genomsnitt släpper en personbil i USA ut cirka 4,6 ton koldioxid per år, enligt Environmental Protection Agency (EPA).

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>