Positivt med konkreta energipolitiska mål inför kommande proposition
Hem ENERGI Positivt med konkreta energipolitiska mål inför kommande proposition

Positivt med konkreta energipolitiska mål inför kommande proposition

Publicerat av: Redaktionen

Regeringen har idag den 19 december presenterat en promemoria med energipolitiska mål som ska ligga till grund för kommande energipolitisk proposition.

I promemorian föreslås mål för leveranssäkerhet och planeringsmål. Som en del av regeringens arbete kommer man att söka en bred politisk förankring med övriga politiska partier.

– Vi är positiva till att regeringen lägger förslag till konkreta mål för att bygga ut elsystemet, det är i linje med de förslag vi lyft från branschens sida. Det är även välkommet att man inleder dialog med övriga riksdagspartier. Energipolitiken behöver komma från polariseringen kring kraftslagen och finna en mer långsiktig inriktning, säger Åsa Pettersson vd Energiföretagen.

Den 9 november presenterade Energiföretagen en handlingsplan för klimatomställning och elektrifiering som ett inspel till regeringens arbete. I denna föreslås och efterfrågas en mer aktiv roll för staten vad det gäller planering, samordning och styrning av energisystemet. Regeringens föreslagna mål ligger väl i linje med denna plan.

Positivt med konkreta energipolitiska mål inför kommande propositionSamtidigt har branschen understrukit såväl behovet av en snabb utbyggnad av elproduktionen och alla fossilfria kraftslag, liksom att utbyggnaden sker på ett kostnadseffektivt sätt med tydliga konsekvensanalyser. Detta inte minst mot bakgrund av den granskning av statens roll för att utveckla energisystemet som gjordes av Riksrevisionen i höstas, och som innehöll omfattande kritik.

Energiföretagen kommer nu att analysera förslagen i promemorian och återkomma med synpunkter till regering och riksdagspartierna.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>