Innovativa tekniker för stadsodling testas i samarbete med restaurang
Hem CIRKULÄR EKONOMI Stadsodling: KTH och IVL testar innovativ teknik på krogen

Stadsodling: KTH och IVL testar innovativ teknik på krogen

Publicerat av: Redaktionen

Restaurang Urban Deli i Stockholm, IVL Svenska Miljöinstitutet och KTH Food vill främja cirkulär livsmedelsproduktion i stadsmiljö.

I ett samarbetsprojekt utforskar man en rad innovativa tekniker för stadsodling med målet att omvandla urbana restflöden till resurser för att producera mat.

– Det här samarbetet är ett spännande steg för att förstå och utveckla cirkulära livsmedelssystem, säger Michael Martin, forskare och projektledare på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Tre odlingssajter har placerats ut hos restaurang Urban Deli, på KTH och hos IVL. Där ska nu olika tekniker och metoder för hållbar stadsodling testas. Bland annat kommer man undersöka hur LED-belysning kan optimeras för att spara energi och hur näringsämnen och substrat från andra urbana avfallsströmmar kan användas.

–  Genom våra gemensamma odlingssajter kan vi testa tekniker som näringsåtervinning från stadens restflöden och skapa en modell för långsiktigt smart och hållbar matproduktion i städer runt om i Europa, säger Michael Martin.

Innovativa tekniker för stadsodling testas i samarbete med restaurangFörbättrad variation i stadsodling

Projektet omfattar en rad experiment som inkluderar både korta och långa produktionscykler med grödor som sallad, bönor och tomater.

Ambitionen är att bredda utbudet av grödor som kan odlas kommersiellt i stadsmiljö, till exempelvis svampar, bär, växtbaserade proteiner och andra plantor. För att säkerställa att produkterna är säkra för konsumtion kommer prover av vatten och biomassa att analyseras för potentiella föroreningar.

– Vi är stolta över att kunna bidra till denna forskning och att dela kunskap om hållbar odling med våra besökare. Vår vision är att inspirera fler aktörer att satsa på cirkulära matsystem, dessutom gillar vi att få vara med och testa saker, säger Håkan Sjöström, platschef på Urban Deli.

En del i EU-projektet FOCUSE

Projektet är en del av EU-projektet FOCUSE där forskare från IVL och KTH tittar på hur stadsodlingar kan bli mer resurseffektiva och miljövänliga genom att hitta synergier med andra flöden som finns i städerna.

– En utmaning med dagens odlingssystem i städerna är att de ofta är starkt beroende av material- och energi som hämtas utanför området. Det övergripande målet för FOCUSE är därför att se hur den urbana odlingen kan bli mer resurseffektiv genom att hitta dessa synergier med andra flöden, säger Michael Martin.

Genom att föra forskningen närmare allmänheten och tillgängliggöra resultaten från odlingsprojekten hoppas Urban Deli, KTH Food och IVL Svenska Miljöinstitutet att inspirera och skapa större medvetenhet om framtidens livsmedelssystem. På Urban Deli i Hagastaden finns ett växthus tillgängligt för allmänheten att besöka.

Läs mer om projektet FOCUSE här.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>