”Stäng inte av golvvärmen – tänk långsiktigt och se över hur den styrs istället”
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH ”Stäng inte av golvvärmen – tänk istället långsiktigt och se över hur den styrs istället”

”Stäng inte av golvvärmen – tänk istället långsiktigt och se över hur den styrs istället”

Publicerat av: Redaktionen

Rådet att stänga av golvvärmen för att spara el är inte alltid ett genomtänkt råd.

Innan man gör det bör man betänka konsekvenserna av exempelvis fuktiga och kalla badrumsgolv.

Och framför allt bör man vara medveten om att en digital och energieffektiv golvvärmetermostat med tidsstyrning – istället för en äldre, analog termostat – ger oftast en betydligt lägre elräkning.

Det menar golvvärmeleverantören nVent, som är en av aktörerna som gjort golvvärme till standard svenska hem.

Elpriserna slår i taket och som en följd av det duggar spara el-tipsen tätt just nu. På tipslistan står inte sällan ”stäng av golvvärmen”.

Hur mår huset?

”Att påstå att man helt och hållet ska stänga av sin elektriska golvvärme för att spara el ger en förenklad bild av minskad energiförbrukning”, menar William Karlström, marknadschef på nVent Nordic.

Enligt William Karlström finns det några andra perspektiv som bostadsinnehavaren bör fundera på först. Exempelvis om bostaden har golvvärme som komfortvärme – dvs som ett komplement till annan värme – bör man tänka på att kroppen accepterar oftast en lägre lufttemperatur, så länge fötterna är varma. Därför kanske bostadsinnehavaren bör överväga att istället sänka temperaturen på – eller stänga av – någon annan värmekälla i bostaden. Hur klarar husets/rummets konstruktion och isolering avstängd golvvärme – huset kanske inte alls mår bra av helt avstängd golvvärme – är en annan fråga att ställa sig.

Konsekvensen av blöta golv

”Beroende på hur välisolerad fastigheten är väljer man enkelt själv exakt den temperatur som passar just det egna hemmet, om man har en digital termostat. Nya fastigheter är oftast väldigt välisolerade och då finns det ingen anledning att låta golvvärmesystemet värma i onödan”, säger William Karlström.

William vill framför allt lyfta fram hur avstängd golvvärme påverkar i olika rum:

  • Fuktiga badrum: Golvvärme torkar effektivt upp vatten på badrumsgolvet och minimerar känslan av ett fuktigt rum. Fukt på golvet är även grogrund för mögel.
  • Blött i hallen: Höst och vinter innebär oftast spår av regn, snö och slask på hallgolvet, som golvvärmen torkar upp.
Sänk temperaturen och tidsstyr

”Temperaturen på elektrisk golvvärme som är installerad nära golvytan kan oftast sänkas med fortsatt bibehållen komfortkänsla. Ännu mer energieffektivt blir golvvärmesystemet om det tidsstyrs så att det ger effekt endast när golven används”, fortsätter William Karlström och uppmanar bostadsinnehavare att överväga att byta ut sina gamla, analoga golvvärmetermostater.

Anpassas efter familjens schema

Numera finns det moderna, digitala golvvärmetermostater med tidsstyrningsfunktion som gör att golvvärmens temperatur och värmeperioder kan anpassas helt och hållet till de boendes behov och levnadsvanor. Därmed används betydligt mindre energi på golvvärme när golven inte nyttjas.

”Om den befintliga elektriska golvvärmen styrs med en analog termostat, eller en digital termostat som inte har tidsstyrning, lönar det sig oftast att byta”, säger William Karlström

Tänk långsiktigt

”Stäng inte av golvvärmen – tänk långsiktigt och se över hur den styrs istället”Elinstallatören Peter Hjalmarsson på Bröderna Hjalmarsson Elektriska i Kungsbacka har lång erfarenhet av att installera elektrisk golvvärme. ”Jag förstår att man menar väl när man tipsar om olika sätt att spara el, men ibland är råden lite kortsiktiga” säger Peter. ”Att helt stänga av golvvärmen skulle jag inte rekommendera. Tänk långsiktigt och se över styrningen av golvvärmen. Det blir en väldigt stor skillnad i energiåtgången i ett golvvärmesystem om den styrs av en modern, digital och energieffektiv termostat med tidsstyrning”, uppmanar Peter.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>