Sweco ska bygga Helsingfors första anläggning för grön vätgas
Hem ENERGI Sweco ska bygga Helsingfors första anläggning för grön vätgas

Sweco ska bygga Helsingfors första anläggning för grön vätgas

Publicerat av: Redaktionen

Finska energibolaget Helen har valt Sweco som partner vid implementeringen av sin första anläggning för grön vätgas. Produktionen ska börja 2026 och inriktar sig mot tunga transporter.

Spillvärmen från produktionen ska användas i Helens fjärrvärmenätverk vilket förväntas öka anläggningens energieffektivitet till över 90 procent.

– 3H2-projektet är det första i sitt slag i världen och sammanför fyra olika sektorer: el, transport, uppvärmning och vätgas, samt flexibiliteten dem emellan. För Helen är vätgasen en viktig del av vår nya strategi, och vi har förbundit oss att investera i utvecklingen av vätgasverksamheten,  säger Sari Mannonen, SVP, New Business and Hydrogen på Helen i ett pressmeddelande. Sweco ska bygga Helsingfors första anläggning för grön vätgas

Helen är en av Finlands största energioperatörer och 3H2, Helsinki Hydrogen Hub, är Helens första investering i vätgas.. Det ska bli en pilotanläggning med kapacitet på cirka tre megawatt.

I projektet har Helen valt att samarbeta med konsultbolaget Sweco, ett bolag med dokumenterad erfarenhet av vätgas som man har en lång tradition av samarbete med i andra projekt. Sweco har bland annat haft rollen som EPCM-partner, det vill säga partner inom ingenjörs-, upphandlings- och byggentreprenader (Engineering, Procurement, and Construction Management, EPCM) i ett flertal fjärrvärme- och kylanläggningsprojekt och har så även här.

– Sweco har gedigen erfarenhet av att fungera som rådgivare och EPCM-partner till Helen och vi har inrättat gemensamma arbetsmetoder för en smidig leverans av projekten. Detta framgångsrika samarbete ska nu utökas till att omfatta Swecos betydande expertis inom vätgas, som har byggts upp under ett stort antal projekt i Finland liksom i övriga Europa. Det är fantastiskt att fortsätta arbeta tillsammans för att, som en del av den pågående gröna omställningen, nå Helens mål om koldioxidneutralitet, säger Thomas Hietto, vd för Sweco Finland.

Bidrar med samlad expertis av energiomställning

Som EPCM-partner ansvarar Sweco för att planera projektets regionala infrastruktur, däribland arkitektur och byggnadsteknik samt utformning av anläggningen, tillsammans med projektledning, upphandlingar och platsledningstjänster.

Elektrolysanläggningen med tillhörande utrusning designas, tillhandahålls och installeras av en annan samarbetspartner.

Inom energiomställningen stödjer Sweco sina kunder genom en samlad expertis inom en rad, för energiförsörjningen, strategiska områden. Dessa omfattar allt från förnybar energiproduktion, utbyggnad av elnät för transmission och distribution, effektiv energianvändning och teknikutveckling inom exempelvis energilagring till vätgas samt koldioxidinfångning (CCS) och -användning (CCU).

–  Det känns roligt att få fortsatta vårt välfungerande samarbete med Sweco genom att tillsammans bygga Helsingfors första anläggning för produktion av grön vätgas, säger Sari Mannonen.

Om Finland och vätgas:

Finland har som mål att vara koldioxidneutralt till 2035. För att det ska lyckas har den finska regeringen godkänt en plan som syftar till att Finland ska producera minst 10 procent av all grön vätgas inom EU senast 2030. Enligt uppskattningar kommer den mängd vätgas som används i Finland, i nuläget cirka 140 kiloton per år, att fördubblas inom de närmaste 10–15 åren.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>