Hem ENERGI Branschen välkomnar Skatteverkets kovändning om grönt el-avdrag

Branschen välkomnar Skatteverkets kovändning om grönt el-avdrag

Publicerat av: Redaktionen

Skatteverket ändrar sin tolkning av skatteavdraget för grön teknik. Solceller och batterier för stödtjänster kommer åter beviljas avdrag.

”Tydliggörandet är mycket välkommet och möjliggör en acceleration av energiomställningen”, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Installatörsföretagen.

Vid årsskiftet ändrade Skatteverket sin tolkning av avdraget för installation av grön teknik och slog fast att batterilager uteslutande måste användas till att lagra egenproducerad el för att ge rätt till skattereduktion. Om batterierna användes för så kallade stödtjänster, eller till att köpa och sälja el från nätet, skulle skattereduktion inte beviljas.

Nu väljer Skatteverket att ändra sin tolkning igen. Efter en granskning av Skatterättsnämnden har man beslutat att  solceller och batterier både för lagring av egenproducerad el och stödtjänster ska få avdrag. Om batteriet främst används för att lagra egenproducerad el och öka andelen förnybar energi i fastigheten uppfylls kraven för skattereduktion.

IT-Hållbarhet erfar att beskedet är varmt välkommet bland samtliga aktörer och företag i branschen.

Branschen välkomnar Skatteverkets kovändning om grönt el-avdrag 2

Andreas Åström, Installatörsföretagen
Fotograf: Peter Knutson

– Det här är ett viktigt och nödvändigt besked som bekräftar att batterier som bidrar med dubbel hållbarhets- och samhällsnytta ingår i de lösningar som är berättigade till avdrag för grön teknik, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på branschorganisationen Installatörsföretagen, i ett pressmeddelande.

Installatörsföretagen, som engagerar 4000 företag inom vatten, el, värme, kyla, ventilation, larm och fiber har aktivt drivit frågan om avdragsrätt för grön el, bland annat genom en skrivelse till energi- och näringsminister Ebba Busch och finansminister Elisabeth Svantesson.

– System där batterier både kan användas för att lagra egenproducerad el samtidigt som de levererar stödtjänster till elnätet är viktiga för att maximera nyttan av vad batterier kan åstadkomma för samhället och den gröna omställningen. Avdraget är även viktigt för att stimulera installationsbranschen som just nu påverkas mycket negativt av att bostadsbyggandet tvärnitat, säger Andreas Åström.

Solcellsbranschen är enig
Branschen välkomnar Skatteverkets vändning om grönt avdrag för solceller och batterier

Erik Martinsson, medgrundare Svea Solar

– Det här är ett oerhört välkommet besked, en förändring som gynnar både teknikutvecklingen och energiomställningen, säger Erik Martinson, medgrundare och innovationschef för Svea Solar i ett  pressmeddelande.

– Nu har vi fått tydlighet och gehör i den här frågan och tillsammans med våra kunder kan vi fortsätta driva energiomställningen.

Han konstaterar att smarta batterier är en nyckel i energiomställningen och att Skatteverkets tidigare hållning har hindrat många privatpersoner från att bidra genom att begränsa användningen.

– Vi behöver inte bara mer el, vi behöver också använda elen smartare. Med ett batteri kan vi stötta elnätet och se till att det är i balans, samtidigt som vi använder el vid rätt tillfälle och på så sätt kan minska elkostnaderna för alla.

Gunnar Jönsson, vd för ledande energiplattformen 1KOMMA5° välkomnar också beslutet angående skattelättnader och incitament för investeringar i grön teknik. Han menar att det är ett viktigt steg framåt som stärker förtroendet för teknologiska innovationer. Exempelvis 1KOMMA5°:s styrsystem Heartbeat, en AI-plattform som använder smart teknik för att förenkla och accelerera gröna initiativ för privatpersoner i hela ledet.

Branschen välkomnar Skatteverkets vändning om grönt avdrag för solceller och batterier

Gunnar Jönsson, vd 1KOMMA5

– Vi välkomnar Skatteverkets nya beslut om grönt avdrag för batterier. Detta visar att byråkratin nu aktivt stöttar och främjar hållbar innovation och svenska företagares engagemang att driva elektrifiering och den gröna omställningen framåt, säger han i ett pressmeddelande.

– Trots dessa framsteg har fortfarande brister på kompetens om framtidens energilösningar blivit tydliga under processens gång. Som ledande aktör i branschen vill vi fortsätta utbilda, tillgängliggöra och stärka kompetensen och bana väg för en hållbar framtid.

Samtidigt innebär ställningstagandet att hushåll som bidrar till ett stabilare elnät och lagrar egenproducerad el behåller ekonomiska fördelar. Nu uppmuntras fler hushåll att investera i grön teknik och därmed bidra till Sveriges mål om ökad andel förnybar energi och ett mer stabilt elnät.

Marianne Andera, Head of Energy Management på 1KOMMA5°, betonar:

– Det är avgörande att offentliga stöd och långsiktiga mål om CO2-neutralitet fokuserar på självförsörjande och hållbara lösningar. Vi arbetar för att nyttjandet av batterier ska breddas och öka egenanvändningen av solel i hushållen. Vår AI-plattform ser till helheten i energihanteringen i hemmet, och med förbättrad batteriteknik kan vi nu enklare integrera hela energispektrat. Genom att optimera utbud av förnybar energi med efterfrågan och andas tillsammans med elnätet förbättrar vi både den generella energibalansen och även ekonomi hos den enskilda fastighetsägaren. Det ger oss bättre förutsättningar för en hållbar energimarknad utan att göra avkall på levnadsmönster och viljan att leva förnybart.

Positiva effekter av Skatteverkets nya regler för hushållen

Det nya regelverket är ett efterlängtat beslut för husägare som vill optimera sin energiförbrukning och integrera avancerade energilösningar konstaterar Ecokrafts vd Johan Nyblom.

– Med Skatteverkets nya ställningstagande som tillåter grönt avdrag för batterier även vid delvis användning för stödtjänster, uppmuntras fler hushåll att investera i avancerade energilösningar som Ecosystem Home. Det bidrar inte bara till ökade ekonomiska fördelar för husägare, utan också till Sveriges mål om ökad andel förnybar energi och ett stabilare elnät, säger han.

Sammanfattningsvis ger Skatteverkets nya regler husägare möjlighet att fullt ut nyttja potentialen i avancerade energilösningar, vilket gynnar både miljön och ekonomin. Ecosystem Home från Ecokraft står redo att erbjuda en omfattande och framtidssäkrad lösning för alla som vill optimera sin energiförbrukning och dra nytta av de nya skattefördelarna.

Även Greenely, en ledande energiplattform och VPP-aggregator (Virtual Power Plant) i Sverige, välkomnar Skatteverkets beslut att återinföra det gröna skatteavdraget för batterier. Detta beslut öppnar nya möjligheter för konsumenter att investera i hållbara energilösningar och optimera sin energianvändning, anser man.

–  Vi ser detta som ett stort steg framåt för den gröna omställningen och för moderna energikonsumenter, säger Tanmoy Bari,  vd för Greenely.

– Återinförandet av skatteavdraget gör det mer attraktivt för hushåll att investera i batterilager, vilket passar perfekt in i vår mission att skapa den bästa kundupplevelsen genom smart teknologi och våra VPP-tjänster.

 

 

 

 

.

 

 

.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>