Uponor förser VVS-branschen med innovativa lösningar
Hem TEKNIK Uponor AB förser VVS-branschen med innovativa lösningar

Uponor AB förser VVS-branschen med innovativa lösningar

Publicerat av: Redaktionen

Det kanske inte är så många som förknippar VVS-branschen med innovationskraft och spännande teknikutveckling, de flesta som inte arbetar inom branschen tänker nog rör som rör.

På Uponor AB vet man att det inom branschen finns oerhört mycket olika tekniska applikationer som behöver utvecklas för att ersätta gamla system som fortfarande används.

– Det finns väldigt mycket att göra inom VVS-branschen och speciellt när det gäller utveckling av hållbara alternativ.

Vi talar i princip om en hel bransch som måste ställa om, och det måste göras tillsammans med byggbranschen, säger Robert Molund, vd på Uponor AB.

Möter gamla problem med innovativa lösningar

Ett tydligt exempel som visar att VVS-branschen måste ställa om är att flerfamiljshus fortfarande till största delen byggs med radiatorer som värmekälla, trots att golvvärme är ett mer effektivt och energibesparande system. Främsta anledningen till att det är så energieffektivt är att framledningstemperaturen kan sänkas från över 55 grader till under 40 grader. På villamarknaden är det tvärtom, här byggs de flesta nya husen med golvvärme. Varför är det så?

En av de främsta anledningarna är att byggbranschen är konservativ och det finns invanda mönster som är svåra att bryta, av typen vi bygger som vi alltid har byggt. En annan anledning är att kostnaden för att initialt sätta in golvvärme kan anses vara för hög. Det är för att värmeslingor måste gjutas in innan golvet läggs, en process som tar några extra timmar per lägenhet.

För att möta problematiken med tidskrävande installationer har Uponor utvecklat en helt ny teknik för att installera golvvärme. Tekniken är enkel och bygger på att man förser slingan med kardborreband och därefter kan den läggas ut på en kardborrematta. Det krävs inga verktyg för installationen, den går snabbt och kan utföras i alla typer av hus.

– Om du bygger flerbostadshus med prefabricerade håldäckselement i betong till exempel, då är det en no brainer att lägga ner vår kardborregolvvärme då du ändå ska göra en extra pågjutning, fortsätter Robert Molund

Ett annat exempel är att alla flerbostadshus fortfarande byggs med centraliserad uppvärmning av varmvattnet i källaren, trots att denna teknik att bygga med varmvattencirkulation (VVC) innebär att varmvattnet konstant cirkulerar i hela huset och medför värmeförluster (energiförluster) på cirka 30 procent.

Uponor har utvecklat ett decentraliserat system, där kallvattnet värms först då det ska användas, genom en värmeväxlare i varje lägenhet. När VVC-systemet tas bort så kan man bygga hus med tre vattenrör istället för fem, och där finns också en stor besparingsaspekt.

”Rethinking water for future generations”

Uponor är en del av vattnets hållbara kretslopp, genom att vara en komplett systemleverantör för allt som har med vatten, värme och sanitet att göra.

– Vi producerar inte vatten, men vi ser till att det tillgängliggörs. Vårt jobb sträcker sig från det att vattnet lämnar vattenverket och ska vidare in i fastigheter, och därefter när det använda vattnet ska ut ur huset igen och vidare till reningsverket. Det är ett omfattande uppdrag som sträcker sig över många olika områden. För att kunna möta framtidens behov när det gäller vatten så har vi bytt motto och syfte för bolaget redan 2019, berättar Robert Molund.

– Tidigare var vår devis ”Plumbing for professionals”. Den var förvisso bra, men vi ville ta nästa steg in i utvecklingen av framtidens VVS-system. Den nya devisen lyder ”Rethinking water for future generations”, och speglar vår vision väldigt bra. Vi omtänker vatten, det vill säga tänker nytt kring vatten och de system som kommer behövas i framtiden för att tillhandahålla och ta hand om vatten.

Uponor understryker också med den nya visionen att omtanke om vatten innefattar så mycket mer. Omtanke om alla som arbetar på företaget, liksom kunderna, och alla som berörs av systemen. Det vill säga hela samhället. Det handlar om omtanke om framtiden och om klimatet i stort.

Uponors omtanke är tydlig i de utvecklingsprojekt som företaget verkar inom. Det var Uponor, som bygger på Virsbo Bruks 400-åriga verksamhet, som introducerade fenomenet golvvärme redan under början av 1970-talet. Uponor som utvecklade en decentraliserad teknik för att bygga bort de ineffektiva VVC-systemen.

Uponor förser VVS-branschen med innovativa lösningar

Uponor är en del av vattnets hållbara kretslopp, genom att vara en komplett systemleverantör för allt som har med vatten, värme och sanitet att göra.

Dessutom har Uponor satsat enorma summor på att vidareutveckla den egna produktionen, alla rör och kopplingar tillverkas i egen regi i Sverige och Europa, för att göra den så effektiv och hållbar som möjligt. Allt utvecklingsarbete bottnar i devisen att omtänka vatten, att tänka om, och att vara innovativa för framtida generationers skull.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>