Vattenfall Eldistribution ansluter SSABs ljusbågsugn i Oxelösund till elnätet
Hem ENERGI Vattenfall Eldistribution ansluter SSABs ljusbågsugn i Oxelösund till elnätet

Vattenfall Eldistribution ansluter SSABs ljusbågsugn i Oxelösund till elnätet

Publicerat av: Redaktionen

Mark- och miljööverdomstolen har meddelat nekat prövningstillstånd, vilket innebär att domen om beviljad koncession nu vinner laga kraft och att Vattenfall Eldistribution därmed har tillstånd att bygga ledningarna mellan Hedenlunda och Oxelösund.

Koncessionen omfattar två 130kV-ledningar.

Domslutet innebär också vägledande praxis för teknikval att luftledning är förstahandsval på högre spänningsnivåer.

–  Det här är ett viktigt beslut för SSAB och för oss, men även om man ser till hela Sveriges omställning. Domen kommer att få stor betydelse och ge vägledande praxis för framtida koncessioner. Den ökade elektrifieringen medför att vi behöver bygga ut vårt elnät med många fler ledningar och det här är en pusselbit för att skynda på utbyggnaden och klara den ökande efterfrågan på effekt, säger Mats Engstedt, chef för anläggnings-investeringar, Vattenfall Eldistribution AB.

Bakgrund
•    Ansökan om ledningskoncessionen lämnades in till Energimarknadsinspektionen: Oktober 2020.
•    Koncession beviljades av Energimarknadsinspektionen: Oktober 2022.
Koncessionsbeslutet överklagades till Mark- och miljödomstolen.
•    Koncessionsbeslut bekräftas av Mark- och miljödomstolen genom dom: Oktober 2023.
Domen överklagades till Mark- och miljööverdomstolen.

Vattenfall Eldistribution ansluter SSABs ljusbågsugn i Oxelösund till elnätetMark- och miljööverdomstolen meddelade den 29 januari att de nekar prövningstillstånd, vilket innebär att koncessionen nu har vunnit laga kraft och ledningarna kommer att byggas.

–  Elnätet spelar en central roll i klimatfrågan och energiomställningen och är möjliggörare för ett välfungerande samhälle. Beskedet om att vår koncession nu har vunnit laga kraft och inte längre kan överklagas gör det möjligt för oss att bidra till vår kunds omställning mot en fossilfri ståltillverkning, säger Mats Engstedt.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>