Solcells-boom bland villaägare - 5 tips för att välja rätt lösning för ditt tak
Hem ENERGI 5 tips för att välja rätt solcells lösning för ditt tak

5 tips för att välja rätt solcells lösning för ditt tak

Publicerat av: Redaktionen

50 procent av svenskarna skulle överväga att skaffa solceller hemma, enligt siffror från YouGov Profiles.

Bland de som bor i villa eller radhus är siffran ännu högre – hela 62 procent skulle kunna tänka sig att investera i solceller.

För den som funderar på att installera solceller och dra nytta av ren och förnybar energi, är det viktigt att vara informerad och göra välgrundade beslut.

Solcellsföretaget Otovo har samlat fem tips som hjälper dig att maximera fördelarna med solceller och skapa en hållbar framtid för både din ekonomi och miljön.

 1. Välj ett kompetent företag som möter dina behov och önskemål
  Det är viktigt att välja ett företag som du litar på och som uppfyller dina behov. Fundera på vad som är viktigt för dig, till exempel garantier, typ av installation eller pris. Ta gärna in flera offerter för att kunna göra en välgrundad jämförelse. Tänk på att en anläggning ska hålla i många år, därför är det bra att hitta ett företag som känns tryggt, kan erbjuda bra garantier och genomföra säkra installationer av hög kvalitet.
 2. Maximera takytan och effektiviteten
  Genom att optimera takytan och se till att du installerar så många solceller som möjligt, får du ut det mesta av din solcellsanläggning. När hela takytan utnyttjas kan du maximera energiproduktionen och lönsamheten för din anläggning. Hur mycket solceller du behöver beror på den årliga elförbrukningen och storleken på huvudsäkringen. Antalet solceller bör inte överstiga huvudsäkringens maxeffekt. Det är också bra att ha koll på att skattereduktionen på 60 öre per kW inte gäller på den produktion som överskrider årsförbrukningen.
 3. Definiera dina prioriteringar och önskemål
  Innan du tar det slutliga beslutet, fundera över vad som är viktigt för dig när det gäller solcellsanläggningen. Vill du att anläggningen ska vara estetiskt tilltalande, generera maximal produktion eller att tillverkaren är europeisk? Genom att klargöra dina prioriteringar kan du välja en lösning som passar just dina önskemål. Fundera även på om du vill passa på att investera i ett batteri till din anläggning, eftersom du kan ha rätt till 50% skattereduktion på priset på batteriet och det arbete som elektrikern utför. För installation av nätanslutet solcellssystem är skattereduktionen för grön teknik 20% av kostnaden för arbete och material.
 4. Solcells-boom bland villaägare - 5 tips för att välja rätt lösning för ditt takFörstå ditt tak och dess förutsättningar
  För att säkerställa en smidig installation är det viktigt att förstå förutsättningarna för ditt tak. Undersök vilken taktyp du har och ta hänsyn till ålder och eventuella behov av takrenovering. Om ditt tak är inriktat mot norr kan en markinstallation vara ett lämpligt alternativ för att maximera solcellernas produktivitet.
 5. Utforska finansieringsalternativ
  Om du inte vill eller har möjlighet att köpa hela solcellsanläggningen i en engångsinvestering kan leasing vara ett attraktivt alternativ. Genom att välja leasing kan man sprida kostnaderna över tid och ändå få tillgång till anläggningen och solel.

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>