På många arbetsplatser saknas utbildning i hur man hanterar kemikalier. Och 3 av 10 arbetstagare vet inte var de hittar säkerhetsdatablad.
Dessutom saknas ofta kunskap om vilka skyldigheter som gäller kring dokumentationen av kemikaliehantering. Allt enligt en ny studie från mjukvaruföretaget EcoOnline.
– Vi brukar kalla det för “det bortglömda arbetsmiljöansvaret” eftersom det finns tydliga kunskapsluckor inom ämnet. Genom att sprida information om skyldigheterna hoppas vi att fler implementerar tydligare rutiner, säger Karin Källström, som är utbildningsansvarig på, EcoOnline.
På många företag runt om i landet finns kemikalier som hanteras av personal. Det kan vara alltifrån underhållskemikalier som oljor, smörjmedel, sprayer och lim, till hälsovådliga syror och bekämpningsmedel. Ju farligare kemikalier personalen exponeras för, desto större är sannolikheten att riktlinjer och policier finns på plats.
Men det finns också kemikalier som man kanske inte tänker på som farliga – framför allt inte när de används i vardagliga arbetsuppgifter. Och då är det ofta sämre ställt med rutinerna. Enligt Karin Källström är denna kemikaliehantering en del av arbetsmiljöansvaret som i många fall blir bortglömt.
– Hanterar du en produkt som en del av ditt dagliga jobb kanske du inte alltid reflekterar över innehållet, eller hur du ska bete dig om du exempelvis skulle få det i ögonen. Men det är arbetsgivarens skyldighet att lyfta detta till ytan och säkerställa att medarbetarna är informerade om vad de hanterar, vilka effekter och risker det kan ha för hälsan och hur man ska agera vid en olycka när produkten har använts, säger hon.
– Först när information och säkerhetsdatablad finns på plats kan rutiner och riktlinjer skapas. Som arbetsgivare säkerställer man sedan att riktlinjerna hålls uppdaterade och som arbetstagare att man håller sig uppdaterad kring de policies och processer som man fått information om.
“Få vet vilka skyldigheter de har”
För att öka kunskapen om dokumentation av kemikaliehantering har EcoOnline gjort en sammanställning över vad arbetsgivare är juridiskt skyldiga att göra för att ta hand om sina anställda. Det handlar bland annat om att ha genomfört riskbedömningar av kemiska riskkällor och att ha relevanta säkerhetsdatablad på plats.
Karin Källström har arbetat med utbildning på EcoOnline i över två år och hon menar att många generellt sett tycker att kemikaliehantering är komplicerat.
– De flesta har koll på att man måste ha säkerhetsdatablad på plats, men det stannar ofta vid det. Få vet om vilka andra skyldigheter de har och enligt min uppfattning tycker man att det är allra svårast att göra riskbedömningar av kemiska riskkällor och substitution, alltså att byta ut farliga kemikalier mot andra, mindre farliga. De vet att de måste göra något, men inte hur, säger Karin Källström.
När detta väl kommer upp till ytan tycker de flesta att det är självklart att det ska finnas riktlinjer och policier på plats och det behöver inte vara så komplext, konstaterar hon.
– Börja med att prata om det mer, ta upp det på veckomöten och inkludera medarbetarna i diskussionerna. Man behöver börja – det är en del av arbetsmiljöarbetet och måste tas på allvar. Det är fortfarande 3 av 10 arbetstagare som inte vet var de hittar säkerhetsdatablad, vilket är något vi måste ändra på tillsammans. Genom att se till att starta ett projekt redan idag för att sedan arbeta löpande med kemiska riskkällor, riskbedöma och se till att ha fokus på riskminimering. På så sätt kan vi få säkra och trygga arbetsplatser.
6 skyldigheter vid kemikaliehantering
Nedan listas de viktigaste sex skyldigheterna vid dokumentation av kemikaliehantering och kemikalieförteckning:
- Du måste ha säkerhetsdatablad på alla dina faromärkta produkter/farliga kemiska produkter
Om du har en produkt som är märkt med en av de röd-vita CLP-faropiktogrammen eller de gamla orange-svarta märkena, måste du ha ett säkerhetsdatablad från din leverantör – det vill säga där du köpte produkten. Säkerhetsdatabladets 16 punkter innehåller all säkerhetsinformation som berör ett ämne eller produkt och utgör grunden för riskbedömningar av kemiska riskkällor, och ska användas för att instruera anställda i säker hantering av farliga ämnen och material. Dessa ska finnas tillgängliga för alla anställda som berörs av denna kemiska riskkälla. - Dina säkerhetsdatablad måste vara uppdaterade
Du är ansvarig för att hålla säkerhetsinformationen om dina kemiska produkter uppdaterad och ska finnas tillgänglig för alla anställda som berörs av denna kemiska riskkälla. - Du måste utföra en kemisk riskbedömning
Om du hanterar farliga ämnen och material på din arbetsplats måste du utföra en kemisk riskbedömning. - Du måste ge dina anställda tillgång till information och utbilda i säker användning
Det är arbetsgivarens ansvar att se till att anställda får tillgång till säkerhetsinformation om farliga ämnen som de använder eller kan utsättas för i samband med sina arbetsuppgifter. Därför måste du se till att berörda medarbetare alltid har tillgång till säkerhetsdatablad och riskbedömningen för de kemiska riskkällor de utsätts för i sin jobbvardag. - Du måste behålla informationen i 10 år efter användning
Enligt lag måste varje tillverkare, importör, nedströmsanvändare och distributör (det vill säga alla som hanterar kemikalier) samla all information som behövs för att uppfylla sin dokumentationsskyldighet och ha den tillgänglig i minst 10 år efter den senaste gången ämnet eller blandningen hanterades. - Du måste bedöma om särskilt farliga ämnen kan ersättas
Om du har farliga ämnen och material på din arbetsplats är du skyldig att bedöma om de kan ersättas med mindre farliga alternativ. Innan du börjar tänka på tekniska åtgärder och personlig skyddsutrustning måste du därför bedöma om de farliga ämnena kan tas bort eller bytas ut, eftersom detta är den säkraste lösningen.
EcoOnline är ett mjukvaruföretag som är specialiserat på att utveckla system för en säker, trygg och hållbar arbetsplats. Företaget ligger i framkant för att hjälpa verksamheter att uppfylla sina ESG-krav och önskemål i sina miljö- och hållbarhetsprojekt.