Renova-Röjet kommer till Kungälv
Hem MILJÖ Renova-Röjet kommer till Kungälv

Renova-Röjet kommer till Kungälv

Publicerat av: Redaktionen

På lördag den 21 september kommer idrottsungdomar från hela Kungälv att göra sin kommun skräpfri, starkare och mer hållbar.

Över 220 ungdomar och ledare från 13 idrottsföreningar samlas för att göra en insats i sjätte upplagan av Renova-Röjet, ett samarbete mellan Renova och Städa Sverige.

Efter fjolårets städning i Stenungsund, där mer än 1,5 ton skräp plockades, fortsätter Renova-Röjet nu sitt uppdrag i Kungälv. För idrottsungdomarna innebär dagen inte bara att de bidrar till en mer skräpfri miljö – de får också värdefull kunskap och en välförtjänt slant till sina lagkassor.Renova-Röjet kommer till Kungälv

– Syftet med projektet är att uppmärksamma vikten av att avfall hamnar på rätt ställe. Har man varit med och städat upp tror jag man blir mer medveten och inte skräpar ner själv, säger Anders Åström vd på Renova.

Röjet handlar om mer än bara skräpplockning. Det skapar samhörighet och gemenskap, samtidigt som ungdomarna gör en konkret insats för sin hemkommun. Att städa med sitt lag är dessutom en uppskattad aktivitet hos idrottsungdomar.

– Alla i laget kan vara med och tillsammans gör man något viktigt för miljön i sitt närområdeVi engagerar ungdomar från vitt skilda idrotter men alla bidrar till något positivt till sin hemkommun tack vare projektet, säger Mårten Heslyk, projektledare på Städa Sverige.

Ett samarbete för långsiktig förändring

Renova erbjuder återvinning och avfall till företag och kommuner i Västsverige. För Städa Sverige är samarbetet en möjlighet att nå fler ungdomsföreningar, även i mindre orter.  Projektet gör skillnad – både på kort och lång sikt.

– Det här är en insats som inte bara skapar ett miljöengagemang nu, utan som ger ungdomarna kunskaper och insikter som de bär med sig in i framtiden, fortsätter Mårten Heslyk.

Nu röjer vi! Från Renova och Städa Sverige

Städningen kommer att ske på olika platser runt om i Kungälv, bland annat i bostadsområden, längs gång- och cykelvägar samt kuststräckor. Marstrand får också särskild uppmärksamhet, där både strandstädning och en skräpdykning i Marstrands hamn kommer att genomföras av Götaverkens Sportdykarklubb.

Under 2023 fyllde 26 000 idrottsungdomar över 22 000 gula säckar med skräp från svensk natur genom Städa Sveriges olika insatser. Renova-Röjet är en del av denna växande rörelse för en skräpfri framtid.

Följande föreningar medverkar med ett eller flera lag i Renova-Röjet 2024:
  • Ytterby IS
  • Ytterby IS Basket
  • Kode IF
  • IBK Kungälv
  • Kungälvs HK
  • IK Kongehälla
  • Götaverkens Sportdykarklubb

Städa Sverige är idrottens miljöorganisation, med ideella idrottsförbund som medlemmar. Städa Sverige har som syfte att bidra till ungdomsidrottens finansiering genom att organisera och erbjuda städprojekt i utomhusmiljöer.

Renova ägs av tio kommuner i Västsverige. Uppdrag är att tillsammans med ägarna ta ett långsiktigt ansvar när det gäller återvinning och avfall. Företaget arbetar med rådgivning och utbildning, insamling, transport och miljöriktig behandling av återvinningsmaterial och avfall samt utför servicetjänster för fastighetsägare och byggbranschen. Renova deltar även i utvecklingen av framtidens miljösmarta fordon som drivs med förnybara drivmedel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>