I pandemins kölvatten: Delningsekonomiska trender här för att stanna
Hem CIRKULÄR EKONOMI I pandemins kölvatten: Delningsekonomiska trender här för att stanna

I pandemins kölvatten: Delningsekonomiska trender här för att stanna

Publicerat av: Redaktionen

I pandemins kölvatten: Delningsekonomiska trender här för att stanna

Delningsekonomiska tjänster fortsätter att stiga i popularitet hos svenskarna. Delningsföretaget Freetrailer har därför samlat insikter på ämnet från det speciella fjolåret som precis varit. Nu listar de några av de trender som varit mest tongivande i branschen under en minst sagt omtumlande tid. Trender som med all sannolikhet är här för att stanna.

Freetrailers delningsekonomiska koncept bygger på kostnadsfri utlåning av släpvagnar för privatpersoner. Ett koncept som likt flera andra aktörer som tillhandahåller delningsekonomiska tjänster och plattformar gjort stora framsteg under året som gått. Den starka trenden att använda utan att äga tycks onekligen vara här för att stanna. När 2021 nu inletts listar Freetrailer några av de trender som haft störst inflytande under året som gått.

– När Freetrailer Group grundades 2004 var det inte många svenskar som var bekanta med delningsekonomiska tjänster. Sedan dess har det hänt en hel del och i dag är delningsekonomin en given del av mångas vardag. Vi är övertygade om att denna industri bara kommer att fortsätta växa i takt med att fler får upp ögonen för de ekonomiska och miljömässiga fördelar det innebär att låna framför att äga,
säger Sara Lyngsøe, Chief Marketing Officer på Freetrailer.

    • Vinkelslip, väst och väska
      Att delningsekonomin devalverat ägandeskapets status råder det knappast några tveksamheter om. Produkter som kostar mycket att äga men som sällan används är praktiska föremål för delningsekonomiska plattformar. Bilar, båtar och semesterbostäder för att nämna några. Nu ser vi även en stark trend när det kommer till att låna mer vardagliga produkter såsom verktyg, väskor och kläder. Med andra ord har delningsekonomin kommit in än mer i det svenska folkhemmet.
    • Låna när du vill – utan att behöva träffa en människa

Pandemin har onekligen förändrat en hel del. I synnerhet när det kommer till det personliga mötet. I en tid där vi försöker hålla avstånd och undvika onödig kontakt med andra är digitala lösningar många gånger helt avgörande. Ett bra exempel på detta är Freetrailers speciallås Freelock som möjliggör uthyrning helt utan fysisk kontakt. Användandet av speciallåset ökade under 2020 med hela 65 procent jämfört med året innan. Ett annat exempel är obemannade bil-och cykelpooler. Räkna med att tjänster utan fysisk kontakt eller bemanning kommer att öka under 2021.

    • Pandemin bäddar för innovation

Företaget AirBnb har på många vis förändrat resebranschen. Vilket har satt press på de etablerade hotellkedjorna världen över. Det gångna året må vara ett av de allra värsta någonsin för hotellbranschen men det har också satt ordentlig fart på innovativa lösningar. Flera hotell har nämligen gett sig in i delningsekonomin då de under året delat sina tjänster inom mat, städ och service till ensamhetssökande kontorsfolk. Tomma rum har, under några timmar om dagen, hyrts ut som tillfälliga kontor. En trend som med all sannolikhet kommer att finnas kvar även långt efter att viruset försvunnit.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>