Alleima offentliggör data över koldioxidutsläpp till Epiroc Drilling Tools
Hem TEKNIK Alleima offentliggör data över koldioxidutsläpp till Epiroc Drilling Tools

Alleima offentliggör data över koldioxidutsläpp till Epiroc Drilling Tools

Publicerat av: Redaktionen

Alleima blir en av de första företagen som inför livscykelanalys (LCA) för borrstålprodukter för gruvindustrin.

Till en början offentliggör Alleima utsläppsdata över koldioxidavtryck för sina borrstålprodukter till sin kund Epiroc Drilling Tools.

Klimatförändringar utgör ett existentiellt hot mot världen.

Eftersom ökande koldioxidutsläpp är avgörande för det här hotet, har EU förbundit sig till att skapa ett klimatneutralt samhälle år 2050 och att minska växthusgasutsläppen med 55 % till 2030 jämfört med 1990 år nivåer. Ett av de huvudsakliga sätten som industrier kan stödja klimatmålen är att minska mängden koldioxidutsläpp. Därför har Alleima beslutat att införa livscykelanalys (LCA) och kommer att vara ett av de första företagen att tillhandahålla produktspecifik data över koldioxidavtryck för borrstålprodukter för gruvindustrin. Varje produkt kommer att ha ett tredjepartsverifierat koldioxidavtryck.

”Detta är ett viktigt steg för oss eftersom det ger oss möjlighet att visa att koldioxidavtryck spelar roll. Vi tror att LCA-data från Alleima kommer att ge Epiroc Drilling Tools en fördel inom branschen, och det kommer vara en konkurrensfördel för framtiden att ha ett lägre koldioxidavtryck. Genom att använda grönare stål kan vi göra gemensam sak i att bidra till en grönare framtid”, säger Michael Jansson, vd på Epiroc Drilling Tools.

”Vi är glada över att kunna stödja Epiroc Drilling Tools med ett produkt-specifikt koldioxidavtryck. Genom att samarbeta med våra kunder och införa hållbara lösningar kan vi bidra till grönare val för branschen. Hållbarhet är av avgörande betydelse för samhället omkring oss liksom för våra kunder, och LCA kommer att vara viktigt för företag i framtiden. Nästa steg för Alleima är att expandera denna metod över hela produktionskedjan och verifiera nedströmsprodukter i produktionsflödet”, säger Mattias Eriksson, Global Product Manager för borrstålprodukter på Alleima.

Borrstålprodukter (RDS) från Alleima har ett lågt koldioxidavtryck. Alleima har minskat koldioxidutsläppen avsevärt genom effektiva processer, användning av fossilfri elektricitet och dedikerade investeringar, såsom byte till fossilfria bränslen för värmebehandling. Alleimas produkter har en hög andel återvunnet material, vilket minskar behovet av jungfruligt material.

Alleima offentliggör data över koldioxidutsläpp till Epiroc Drilling ToolsI över 100 år har Alleima använt återvunnet stålskrot i sin produktion. Att använda elektriska ljusbågsugnar är idag en självklarhet, och det finns en stark inriktning på att minska koldioxidavtrycket genom hela organisationen. I december 2022 beslutade Alleima att förbinda sig att sätta vetenskapsbaserade nettoutsläpps-mål, i linje med Parisavtalet. Även Epiroc Drilling Tools har förbundit sig till initiativet för vetenskapsbaserade mål (SBTi).

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>