Minskade utsläpp temat för Intermat i Paris
Hem EVENTMÄSSA Minskade utsläpp temat för Intermat i Paris

Minskade utsläpp temat för Intermat i Paris

Publicerat av: Redaktionen

Dagens Infrastruktur bevakar inför Intermat på plats i Paris- Huvudtemat för årets stora internationella maskinmässa Intermat är minskade koldioxidutsläpp.

Ett exempel på det är Bobcats batterielektriska kompaktlastare RogueX2, en konceptmaskin utan hytt där hydrauliken ersatts med elektriskt manövrerad lyft- och tiltkinematik.

Det framkom när internationell press bjöds in för att få en försmak av vad som ska visas på Intermat i Paris 24–27 april.

Senast Intermat hölls var 2018. Sedan kom covidpandemin och mässan ställdes in 2021. På sex år har mycket förändrats både i världen och i bygg- och anläggningsbranschen. Organisationen bakom Intermat tog fasta på det när temat för årets mässa valdes.

– Med tanke på de stora miljömässiga, ekonomiska och sociala utmaningarna som byggsektorn står inför, beslutade vi att omdefiniera Intermat som en plats för insamling och delning av idéer för en hel sektor, som gemensamt ska bygga en väg mot låga koldioxidutsläpp, vilket är det centrala temat av vår mässa 2024.

Det sa mässdirektören Christophe Lecarpentier när den internationella pressen under två dagar var inbjuden till Paris för att träffa utställare och få reda på vad de tänker presentera på mässan i april.

Minskade utsläpp temat för Intermat i ParisMiljötemat blev tydligt redan när de inbjudna journalisterna fick sina namnbrickor. De var tillverkade av återvunnet papper och innehöll frön. Om man blöter brickan och lägger den i jord förvandlas de till en basilikaplanta.

– Intermat ska vara en plats för insamling och delning av idéer för en hel sektor, som gemensamt ska bygga en väg mot låga koldioxidutsläpp, sa mässdirektören Christophe Lecarpentier på pressdagarna inför årets stora internationella maskinmässa som hålls i Paris 24–27 april.

Elmaskiner och laddning

Att omställningen till fossilfritt var temat var tydligt bland de utställande företagen. Många kommer att använda Intermat för att visa hur långt de kommit i omställningsarbetet. Möjligheten till eldrift börjar komma på allt större maskiner.

En annan trend är möjligheter att ladda elmaskiner på arbetsplatser utanför städerna, där tillgång till el saknas. Volvo Pentas portabla laddcontainer är ett exempel på lösningar som kommer att visas i Paris.

En maskinmässa handlar för tillverkarna inte enbart om att visa vad de redan har att erbjuda. En hel del konceptmaskiner kommer att finnas i montrarna för att visa på framtida möjligheter och att maskintillverkarna är med i matchen.

På Baumamässan 2022 konstaterade Bobcat att många maskintillverkare lanserar sina elmaskiner med batteridrift som helelektriska. Företaget menar att för att kalla en maskin helelektrisk räcker det inte att ersätta dieselmotorn med en elmotor. Även hydrauliken bör bytas mot en elektrisk lösning.

El ersätter hydraulik

På Intermat kommer Bobcat att visa konceptmaskinen RogueX2. Det är en kompaktlastare med elektriskt drivsystem och litiumjonbatteri. Hydrauliken har ersatts med elektriskt manövrerad lyft- och tiltkinematik, vilket innebär att maskinen inte behöver någon hydraulolja eller kopplingar, slangar och rör för hydraulik.

– RogueX2 är en fullt fungerande konceptmaskin som vi använder för att testa flera av våra framtida tekniker. Vi vill visa åt vilket håll vi är på väg som tillverkare. En del av tekniken är under utveckling medan andra delar redan finns i våra existerande maskiner, säger Lukas Jungbauer som är kommunikationschef på Bobcat.

Styrs via mobilen

RogueX2 är konstruerad utan hytt för att visa på möjligheterna att använda en maskin i tider då det är brist på maskinförare.

– Maskinen kan vara en del i ett system för självkörande maskiner där den navigerar med hjälp av sensorer. Ett annat alternativ är att till exempel en maskinförare från sin grävmaskin styr kompaktlastaren med en fjärrkontroll i en app i sin smarta telefon.

I nästa nummer av Dagens Infrastruktur kan du läsa om fler nyheter som utställarna kommer att visa på Intermat i Paris 24–27 april.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>