Användar- och elnätsvänlig laddning för elfordon
Hem ENERGI Användar- och elnätsvänlig laddning för elfordon

Användar- och elnätsvänlig laddning för elfordon

Publicerat av: Redaktionen

Diskussionen om elfordon står inför ett avgörande skede i takt med att behovet av effektiva laddlösningar ökar, vilket kan utmana elnätets stabilitet.

Zpark, med sina svenska rötter och landets starka hållbarhetsfokus, är väl rustad för att dela sin kunskap om hur dessa utmaningar kan tacklas.

Laddning i samverkan med elnätet

I slutet av 2023 lanserade Zpark Norrbottens snabbaste laddstation i Öjebyn. Stationen erbjuder snabbladdning och inkluderar även ett integrerat batterilagringssystem som är designat för att möta de tunga elfordonens höga energiefterfrågan.

Planen för 2024 innebär en omfattande expansion av avancerade batterilagringssystem och snabbladdningsteknik, liknande stationen i Öjebyn. Dessa system, antingen fristående eller kombinerade, förbättrar inte bara laddningseffektiviteten utan minskar även påverkan på elnätet. Nyckelfaktorn är smarta programvarulösningar som optimerar laddningstiderna för att minimera påverkan på elnätet, samtidigt som nya intäktsmöjligheter skapas genom frekvenstjänster.

– Våra innovativa och högkvalitativa lösningar är resultatet av nära samarbete mellan våra hårdvaruingenjörer, mjukvaruingenjörer, produktionsexperter och samarbetspartners, säger Brandyn Bixen, Head of Services på Zpark Energy Systems.

Förenklar betalningar

För att göra laddningen av elfordon mer användarvänlig fordras global forskning och framsteg inom lagstiftningen. Från och med april 2024 introduceras EU:s nya krav som innebär att laddstationer över 50 kW ska kunna acceptera kredit- och betalkortsbetalningar. En studie från University of California, Berkeley, indikerar emellertid att kortbetalningar endast lyckas i hälften av fallen vid första försöket, vilket väcker oro.

-Vi fokuserar på att göra starten av en laddningssession snabb och pålitlig. Oavsett om användarna väljer kortbetalningar eller vår mobilapp, strävar vi efter att båda alternativen ska ge en positiv och problemfri användarupplevelse, avslutar Brandyn Bixen.

Användar- och elnätsvänlig laddning för elfordonFramåtblickande

Åtagandet att integrera elfordonsladdning med den befintliga elektriska infrastrukturen är en avgörande insats för att stödja övergången till elfordon. Framsteg inom detta område är kritiskt för att tillhandahålla tillräcklig laddinfrastruktur för elfordonsförare, utan att belasta deras ekonomi eller riskera andra energibehov.

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>