I dagarna tas två nya pannor i drift på Solör Bioenergis fjärrvärmeanläggning i småländska Åseda.
Under två års tid har det pågått planering och byggnation för att framtidssäkra Åsedas fjärrvärmeproduktion. Målet är att uppfylla nya miljökrav och stärka elnätet.
Bakom beslutet att investera i nya pannor i Åseda finns ett ökat behov av att producera mer värme. Efterfrågan på fjärrvärme har ökat de senaste åren, framför allt från industrier som vill ansluta sig till fjärrvärmenätet. Dessutom skärps miljökraven kommande år och pannorna i Åseda behöver uppgraderas till mer moderna som uppfyller de nya kraven.
Under 2022 påbörjades planeringen av den nya pannorna och under 2023 kunde byggnationen starta. För att möjliggöra expansionen köptes grannfastigheten och anläggningen är nu dubbelt så stor jämfört med tidigare.
De nya pannorna har varit i provdrift under sommaren och tas nu i ordinarie drift.
– Den nya anläggningen uppfyller de senaste miljökraven och säkerställer en hållbar framtid för fjärrvärmeproduktionen i Åseda. Med den utökade kapaciteten kan vi nu tillgodose det växande värmebehovet, säger Nils Svensson, regionchef Solör Bioenergi Fjärrvärme.
Mer el till Åseda med ORC-turbin
Förutom två nya pannor har även ett nytt bränslelager byggts, som hanterar biobränsle som köps av lokala leverantörer. Till pannorna har en så kallad ORC-turbin installerats, som producerar el från pannans hetvatten.
– De nya pannorna har en sammanlagd effekt på 6 megawatt och producerar värme och el. Även om vår huvudsakliga produktion är värme, kan vi nu producera dubbelt så mycket el som vi förbrukar. Överskottsel levereras ut på elnätet och bidrar till elförsörjningen i Åseda, säger Nils Svensson.
Solör Bioenergy Group är en ledande aktör inom förnybar energi baserad på trädbränslen med 900 000 användare varje dag. Bolaget finns på 300 platser i framför allt Sverige och Norge där de producerar och distribuerar fjärrvärme, ånga och el till bostäder, företag, offentliga verksamheter och industrier. Verksamheten omfattar även energiåtervinning av impregnerat trä och produktion av biobränsle, samt drift och underhåll av kommunala och privata VA-anläggningar. Genom att ta tillvara på skogens resurser vill Solör bana väg för ett hållbart samhälle med minskade koldioxidutsläpp.