Återbruksaktör tar ställning i språkdebatten – vill ändra den negativa definitionen av ”begagnad”
Hem MILJÖ Återbruksaktör tar ställning i språkdebatten – vill ändra den negativa definitionen av ”begagnad”

Återbruksaktör tar ställning i språkdebatten – vill ändra den negativa definitionen av ”begagnad”

Publicerat av: Redaktionen

En begagnad vara är ”sliten” och har ”förlorat i värde”, enligt definitionen i Svensk ordbok.

I samband med att årets nyordslista nu presenteras, uppmanar Rekomo, Sveriges största aktör inom återbrukad kontorsinredning, Språkrådet och Svenska Akademien att inte bara lyfta nykomlingar i språket – utan också uppdatera definitioner av befintliga ord.

”För att kunna förändra hur vi tänker kring klimatomställningen, måste vi också förändra hur vi pratar om den”, säger Jonas Åström, VD på Rekomo.

Idag presenterade Språkrådet årets nyordlista som, precis som de senaste årens upplagor, präglas av krig och kris: I år har även AI och gängkriminaliteten fått stort genomslag i nyordslistan. Grön kolonialism, AI-klonad och hyschpengar är några av nykomlingarna. Nyordlistan har tagits fram sedan 1986 av Språkrådet, som bland annat har i uppgift att identifiera nya språkliga fenomen och diskussioner i samhället. Utöver att identifiera nyord i svenskan, registrerar man även nya betydelser och användningar av befintliga uttryck.

I samband med lanseringen av nyordlistan 2023 tar Rekomo, Sveriges största aktör inom återbrukad kontorsinredning, ställning i språkdebatten. Rekomo uppmanar Språkrådet och Svenska Akademien att inte bara lyfta nykomlingar i språket, utan också uppdatera definitioner av befintliga ord som blivit omoderna och orättvisa. Ordet i fråga Rekomo tar ställning för i språkdebatten är ”begagnad”, vars definition i Svensk ordbok idag är: ”Något som varit i bruk under viss tid och där­för blivit sliten och förlorat i värde”.

– Vi som jobbar med återbruk vet att den beskrivningen inte stämmer. Något begagnat kan vara i utmärkt skick, och är dessutom mycket mer miljövänligt jämfört med en nyproducerad vara. Men istället för att föreslå ett påhittigt nyord, vill vi att man ser över definitionen av ett ord som redan används. I återbruksbranschen arbetar vi nämligen enligt devisen att rusta upp det man har, innan man letar nytt, säger Jonas Åström, VD på Rekomo.

Rekomo är en del av en målinriktad återbruksbransch som arbetar för att samhället ska nå klimatmålen. Varje år konsumerar svenskarna råvaror motsvarande cirka fyra jordklots resurser. För att kunna nå klimatmålet om max 1,5 graders uppvärmning senast 2050 måste den konsumtionen minska drastiskt. Möbelindustrin är en av många branscher som har en stor negativ inverkan på miljön: Sveriges nyproduktion av kontorsinredning beräknas bidra till klimatkrisen med mer än 170 000 ton koldioxid årligen.

Ett viktigt steg för att nå klimatmålet om minskad uppvärmning, menar Rekomo, är att i större utsträckning konsumera andrahand, och att andrahandsmarknaden tas på större allvar – även språkligt:

Återbruksaktör tar ställning i språkdebatten – vill ändra den negativa definitionen av ”begagnad”

– Språkets kraft är enorm. För att kunna förändra hur vi tänker kring klimatomställningen, måste vi också förändra hur vi pratar om den. Därför vill vi att Språkrådet tar vid i diskussionen om en ny definition av ordet ”begagnad”, och registrerar en ny användning av ordet utan en negativ värdering. Vi vill också uppmana Svenska Akademien att ändra definitionen av ”begagnad” i Svensk ordbok. Som ett första steg har vi registrerat en begäran till Svenska Akademien om en formell ändring, säger Jonas Åström.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>