Brist på utbildad arbetskraft riskerar fördröja grön omställning
Hem ENERGI Brist på utbildad arbetskraft riskerar fördröja grön omställning

Brist på utbildad arbetskraft riskerar fördröja grön omställning

Publicerat av: Redaktionen

Till 2030 beräknas det finnas en global brist på sju miljoner arbetare inom grön energi, framförallt inom områdena solenergi, vindkraft samt biobränsle-teknologi – tre bärande pelare inom energiomställningen.

Bristen på arbetskraft kan leda till en global temperaturökning om 0,1 grader på grund av förseningar i klimatomställningen.

Det visar en ny studie från Boston Consulting Group (BCG).

För att de globala klimatmålen ska vara möjliga att uppnå behövs ytterligare sju miljoner människor världen över som arbetar med grön energi. Ett aktivt arbete med att motverka snedfördelningen av arbetskraft sett till geografisk hemvist samt att tillräckligt många ska hinna utbilda och vidareutbilda sig i takt med att behovet från marknaden ökar är nödvändiga steg för att lyckas fylla denna kvot.

Många som besitter rätt kompetens i dag befinner sig dessutom rent geografiskt på andra platser än där de behövs som mest.

– Att i stor skala vidareutbilda människor och underlätta för omallokering av kompetent arbetskraft är avgörande för att lyckas nå klimatmålen, säger Johann Harnoss som arbetar med innovation kopplat till global talangförsörjning på BCG Henderson Institut.

Brist på utbildad arbetskraft riskerar fördröja grön omställningFem miljoner av de sju miljoner jobb som riskerar att bli otillsatta finns i de tio tyngsta koldioxidutsläppande ekonomierna, vilket understryker vikten av att aktivt driva arbetet med att hitta kompetent arbetskraft framåt.

– Ämnen som hållbar finansiering, infrastruktur och teknisk innovation är med rätta högst upp på agendan inför COP28. Men behovet av arbetskraft tenderar att förbises. Att komma till rätta med detta kommer att vara nyckeln till att lyckas i klimatomställningen säger Janina Kugel, senior rådgivare på BCG och medförfattare till studien.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>