Cegal och Microsoft hjälper PETRONAS med att använda artificiell intelligens för renare oljeproduktion
Hem ENERGI Cegal och Microsoft Azure hjälper PETRONAS med att använda artificiell intelligens för renare oljeproduktion

Cegal och Microsoft Azure hjälper PETRONAS med att använda artificiell intelligens för renare oljeproduktion

Publicerat av: Redaktionen

Cegal, PETRONAS och Microsoft har ingått ett partnerskap för att utnyttja möjligheterna inom artificiell intelligens med högpresterande datoranvändning i Microsoft Azure.

Målet är mindre CO2-utsläpp från olje- och gasproduktion.

Under konferensen Energy Asia 2023 undertecknade Cegal, Microsoft och PETRONAS ett strategiskt samarbetsavtal som kommer att öka innovationen uppströms i olje- och gasproduktion. Målet är en renare och mer hållbar produktion.

Företagen går samman för att etablera en Microsoft Azure High-Performance Computing (HPC)-plattform samt artificiell intelligens-infrastruktur. Den kraftfulla molnplattformen tillsammans med AI utgör grunden för att flytta en mängd olika petrotekniska applikationer till molnet och möjliggör databehandling med hög prestanda (HPC). High-Performance Computing, skalbarhet, tillsammans med användningen av artificiell intelligens (AI) och maskininlärning, kommer att ge innovation i uppströms energiproduktion, inklusive energiomställning och åtgärder för att minska koldioxidutsläppen.

Cegal och Microsoft hjälper PETRONAS med att använda artificiell intelligens för renare oljeproduktion

Från vänster: Samarbetsavtalet har undertecknats av K Raman, administrativ chef på Microsoft Malaysia, administrativ chef Phuah Aik Chong på PETRONAS Digital och Dagfinn Ringås på Cegal.

– Att flytta applikationer och arbetslaster till Microsoft Azure  HPC och använda AI kommer att ge stora resultat för PETRONAS. Det nya samarbetsavtalet är ett bevis på förtroendet vi har fått från ett av världens största energiföretag. Det visar också att vi lyckas med vår ambition att bygga ett ledande globalt teknikföretag för energibranschen, säger Dagfinn Ringås, CEO på Cegal.

Partnerskapet bygger på PETRONAS kunskap inom energiproduktion, Cegals expertis inom molnplattformar, databehandling och affärsapplikationer för energibranschen, samt de avancerade möjligheterna i Microsofts molnplattform Azure.

Energieffektiv och kostnadsbesparande plattform

En viktig fördel med den nya HPC-plattformen på Azure är möjligheten att automatisera IT-processer och att dra fördel av molnets skalbarhet när applikationerna behöver högpresterande datoranvändning. Detta sätt att utnyttja molnet är både energieffektivt och kostnadsbesparande för PETRONAS. Genom att köra system i Azure får PETRONAS snabbare tillgång till den senaste tekniken, vilket säkerställer innovation och prestanda. För att säkerställa högsta möjliga prestanda kommer helt ny teknik (Lustre filsystem) i Azure att användas. I tillägg utvecklas en egen artificiell intelligens-infrastruktur, där PETRONAS kommer ligga helt i framkant med att utnyttja möjligheterna i AI.

– Samarbetet kommer att skapa innovation och exponera nya möjligheter i värdekedjan för uppströms energiproduktion. HPC-och AI-lösningen kan ytterligare optimera energiproduktion i andra delar av energibranschen, säger Aadrin Azly, VP Group Technology på PETRONAS.

PETRONAS, som är helägt av den malaysiska staten, är det största nationella oljebolaget i världen när det gäller närvaro i antalet länder. Den asiatiska energijätten har verksamhet i över 100 länder och spelar en stor roll i energiomvandlingen och grön förändring i regionen. År 2025 kommer företaget att starta sitt första kolavskiljningsprojekt, som kommer att bli världens största offshore CCS-projekt (Carbon Capture and Storage).

Etableringen av den nya HPC-plattformen i Azure kommer även att kunna användas av andra energibolag i regionen.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>