Datasäkerhet och cirkulär IT var i fokus under Circular Tech Talk, ett event med ledande experter från Blancco, Inrego och TechSverige.
Seminariet bjöd på insiktsfulla perspektiv och engagerade deltagare, som fick möjlighet att ställa frågor om datasäkerhet.
”Vi lever i en tid av omställning, och det gäller att skapa en trygg och resilient marknad där vi säkrar våra resurser”. Så öppnade Frida Faxborn, branschorganisationen TechSveriges expert på hållbarhetsfrågor seminariet Circular Tech Talk, som ordnades i samarbete med Inrego och Blancco i förra veckan.

Datasäkerhet i en cirkulär IT-bransch var i fokus på Cirkular Tech Talks
Datasäkerhet och cirkulär IT var i fokus och framför allt lyftes riskerna med att skicka datorer och annan IT-utrustning till återvinning utan att de hanteras korrekt.
”Som företag bör man arbeta med en professionell partner som inte bara raderar data, utan också verifierar och certifierar att allt är borta”, förklarade Fredrik Forslund, Vice President och General Manager på Blancco.
För många bortser från säkerhetsriskerna
Trots att bättre teknik finns att tillgå är det fortfarande allt för många som, trots riskerna, väljer att destruera sina enheter fysiskt, som att det skulle garantera säker dataradering. Men ett borrhål genom en hårddisk innebär inte att informationen är borta. Det förstör bara informationen i själva borrhålet – resten går att återskapa, konstaterade Fredrik Forslund.
Andra väljer att skicka sina enheter direkt till återvinning, i tron att det är det säkraste och billigaste alternativet. Men inte heller så är fallet. Transporterna till och från återvinningscentralerna är osäkra, och produkterna behöver i princip malas ner till sandkornsstorlek för att inte information ska kunna återskapas. Dessutom går en en stor del av materialets värde, som annars hade kunnat återanvändas, förlorat i den processen.
Den globala finansbanken Morgan Stanley får illustrera ett kostsamt exempel på när något gjordes i tron om att det var rätt, men slutade helt fel, när de skickade uttjänt IT till återvinningen. Det rörde sig om 15 miljoner hårddiskar med känsliga kunddata och stora delar läckte ut. Resultatet blev böter på 35 miljoner dollar och ett rejält tapp i förtroendet.
Aktörer som arbetar korrekt med destruering av data gör dock inte sådana missar.
Samarbetar med allt från regeringar till försvarmakter
Blancco är världsledande inom dataradering och har samarbetat med allt från regeringar till försvarsmakter. På de snart 30 år som företaget varit aktivt i branschen har inte en enda enhet som genomgått full radering visat sig innehålla spårbar data.
Cirkulär IT-företaget Inrego, som var medarrangör till eventet, samarbetar med Blancco för att kunna garantera hög informations- och datasäkerhet. Vid Circular Tech Talk beskrev de sin process, där en av garantierna för att allt går rätt till är ett raderingscerifikat med ett serienummernivå som garanterar att ingen information går att återskapa.
” Vår process är säkrare än fysisk destruktion samtidigt som kunden får marknadsmässigt betalt för sina produkter. Att återanvända tillsammans med oss blir därför både mycket billigare och säkrare – samtidigt som det är bättre för miljön” förklarade Andreas Ericson, IT-chef på Inrego.
Den certifierade raderingen har också räddat miljontals produkter från fysisk destruktion.
Circular Tech Talk arrangerades av Inrego och TechSverige. Frida Faxborn, näringspolitisk expert på TechSverige, medverkande tillsammans med Andreas Ericson och Fredrik Forslund på scen. Frida inledde seminariet med att ge deltagarna en omvärldsanalys som satte cirkulär IT och datasäkerhet på kartan.