Kiona och MKB i storaffär – AI-energioptimering införs på 200 byggnader
Hem HÅLLBAR BYGGBRANSCH Kiona och MKB i storaffär – AI-energioptimering införs på 200 byggnader i Malmö

Kiona och MKB i storaffär – AI-energioptimering införs på 200 byggnader i Malmö

Publicerat av: Redaktionen

Kiona och Malmös största allmännyttiga bostadsbolag, Malmö Kommunala Bostadsbolag ”MKB”, meddelar nu att man slutit avtal om uppkoppling av MKB:s fastighetsbestånd till Kionas AI-energioptimeringstjänst Edge.

Syftet är att nå uppsatta klimat- och energimål samt motverka effekterna av den senaste tidens kraftiga kostnadsökningar för fjärrvärme.

Upphandlingen har förenklats genom det befintliga HBV-avtalet gällande AI-optimering, ett avtal som omfattar alla Sveriges allmännyttiga bostadsbolag.

Affären som omfattar MKB:s bestånd om 200 byggnader och ca 20 000 lägenheter, har möjliggjorts genom det HBV-avtal inom Sveriges allmännytta för ”Fastighetsstyrning med AI”, som upphandlades 2022, där nu Kionas AI-tjänst Edge håller på att kopplas på i MKB:s fastigheter i Malmö.

Projektet omfattar, förutom implementering av AI-styrningen via Kionas framtidssäkrade 4G-Hub, även integrering av befintlig 3:e parts inomhusmätning där mätdata från över 20 000 temperaturgivare kontinuerligt 3D-visualiseras.

Kiona och MKB i storaffär – AI-energioptimering införs på 200 byggnader

Kiona och MKB i storaffär – AI-energioptimering införs på 200 byggnader i Malmö

– Vi gör allt fler av dessa större projekt, både i Sverige och ute i Europa, där många fastighetsägare behöver hantera dramatiska kostnadshöjningar för uppvärmningen av sina byggnader. Med 20-års erfarenhet inom AI-området är vi en trygg leverantör och har fått ett stort förtroende med att hjälpa till att motverka effekten av dessa kostnadsökningar. Exempelvis höjdes fjärrvärmekostnaderna i Malmö med 13% inför 2023. Här kommer AI-styrningen i Edge bidra till en snabb och kostnadseffektiv lösning som kommer göra stor nytta, säger Martin Eksberg, Head of Business på Kiona.

-Fokus ligger naturligt på att hantera de ökande kostnaderna, men uppkopplingen till analysplattformen i Edge, kommer även medföra stora fördelar för den dagliga driften samt arbetet med löpande förbättringsåtgärder i byggnaderna, säger Martin Eksberg, Head of Business på Kiona.

– Efterfrågan på marknaden visar på ett stort behov av förenklade installationsförfaranden, tids- och kostnadseffektiva projekt tillsammans med en ökad användning av standardiserade lösningar, trådlös teknik och öppna system. Vi är övertygade om att denna utveckling är nödvändig för att motverka branschens annars växande komplexitet. Kraven från beställare är att projekten snabbt och kostnadseffektivt kan implementeras och integreras med befintliga installationer. I det perspektivet ligger Kionas öppna, flexibla och oberoende plattformar helt rätt i tiden då integrering av AI-lösningen Edge även kan göras via SCADA-systemen Web Port och andra 3:e-parts SCADA-system, avslutar Martin Eksberg

*För MKB kommer installationer och driftsättning genomföras i två etapper, där etapp ett redan är färdig och för närvarande pågår etapp två som förväntas slutföras i september, i god tid inför kommande värmesäsong.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>