VA SYD väljer Enfo för automatisering och visualisering av data
Hem HÅLLBAR DIGITALISERING VA SYD väljer it-tjänstebolaget Enfo för automatisering och visualisering av data

VA SYD väljer it-tjänstebolaget Enfo för automatisering och visualisering av data

Publicerat av: Redaktionen

VA SYD – en av Sveriges största VA- och avfallsorganisationer – inleder samarbete med it-tjänstebolaget Enfo där mätning, visualisering och uppföljning av organisationens data är i fokus.

Avtalet sträcker sig till 2030 med ett ordervärde på upp till 16 miljoner kronor.

VA SYD genomför ett nyckeltalsprojekt som utgör en viktig del i organisationens digitaliseringsresa. Syftet är att kunna mäta och följa upp verksamheten på ett säkrare och mer visuellt sätt. Bland nyckeltalen i projektet finns verksamhetsmål och hållbarhetsmål där organisationens vision är att vara en ledande aktör i det hållbara samhället, för kunden och miljön. I det arbetet ingår bland annat att minska växthusgasutsläppen, få ned antalet oplanerade driftstörningar och säkerställa en hög vattenkvalitet till invånarna.

Allt detta ställer höga krav på att VA SYD kan hantera sina data samt att de blir tillgängliga på ett säkert sätt över hela verksamheten. Genom samarbetet med it-tjänstebolaget Enfo kommer VA SYD automatisera en stor del av sin datahantering, vilket bland annat innebär att medarbetarna kan tillbringa mer tid åt analys istället för manuell hantering. Enfo kommer att driva och projektleda den tekniska delen av nyckeltalsprojektet och även stötta organisationens controllerverksamhet.

– Till att börja med handlar det om att nyckeltal ska kunna bidra till en ökad samsyn och styrning av verksamheten, och även underlätta kommunikationen gentemot våra politiker. Det kommer också göra det lättare för våra verksamheter att både presentera och använda data på ett tillförlitligt sätt, säger Lisa Dahlberg, controllerchef på VA SYD.

Under upphandlingen har det varit viktigt att hitta rätt typ av kompetens, och få tillgång till ett team med möjlighet att skala vid behov. Planen är att samarbetet ska börja rulla till hösten, och därefter utvecklas stegvis över tid.

– För oss har det varit viktigt med hög kompetens och det får vi med Enfo. Vi upplever att kunskapen är spridd över hela teamet och inte bara finns hos enskilda individer, säger Lisa Dahlberg.

VA SYD väljer Enfo för automatisering och visualisering av data

Anna Bergendal, ansvarig för Data & Analytics-enheten hos Enfo, ser fram emot ett långsiktigt samarbete med VA SYD:

– Vi får med det här uppdraget möjligheten att hjälpa VA SYD i deras digitaliseringsresa och att effektivisera deras rapporterings- och analyslösningar, inte minst inom deras hållbarhetsarbete. Att arbeta långsiktigt är viktigt för oss och det ska bli inspirerande att bidra till att organisationen blir mer intelligent i sin verksamhet och kan fatta fler datadrivna beslut, säger Anna Bergendal på Enfo.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>