Vinnarna av 2023 års Zayed Sustainability Prize utsedda
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Det globala hållbarhetspriset Zayed Sustainability Prize 2023 delades ut

Det globala hållbarhetspriset Zayed Sustainability Prize 2023 delades ut

Publicerat av: Redaktionen

Tio vinnare får dela på totalt tre miljoner amerikanska dollar när det globala hållbarhetspriset Zayed Sustainability Prize delades ut nyligen i samband med Abu Dhabi Sustainability Week. 

Det prestigefulla Zayed Sustainability Prize delas ut varje år till små och medelstora företag, ideella organisationer och skolor runt om i världen som levererar effektfulla, innovativa och inspirerande lösningar inom hälsa, mat, energi och vatten.

Under måndagen korades årets vinnare och gratulerades av Förenade Arabemiratens president shejk Mohamed bin Zayed gratulerade som även pratade om prisets betydelse.

– Förenade Arabemiraten fortsätter att vara ledande när det kommer till viktiga globala initiativ som är centrala för vårt uppdrag att skapa en bättre framtid för alla, både inom Förenade Arabemiraten och utanför landets gränser. Den djärva ambitionen med Zayed Sustainability Prize ligger fortfarande i framkant av dessa ansträngningar. Det skapar en väg för att leverera livsavgörande humanitärt bistånd och lösningar till samhällen runt om i världen, säger han.

2023 firar Zayed Sustainability Prize 15 år av att leverera humanitär påverkan över hela världen. Genom sina 96 vinnare har priset positivt påverkat livet för mer än 378 miljoner människor i 150 länder. Till årets omgång mottog man 4 538 ansökningar från 152 länder, vilket innebär en ökning av antalet ansökningar med 13 procent jämfört med förra året.

Vinnare

Under Abu Dhabi Sustainability Week fick tio vinnare ta emot priset som delades ut av Förenade arabemiratens president, Mohammed bin Zayed. I kategorin hälsa tilldelades Brasiliens Associação Expedicionários da Saúde (EDS) priset för sitt mobila sjukhuskomplex, som tillhandahåller specialiserad medicinsk och kirurgisk vård för ursprungsbefolkningar som är geografiskt isolerade i Amazonas.

Vinnarna av 2023 års Zayed Sustainability Prize utseddaŸnsect från Frankrike vann priset i kategorin livsmedel för sitt viktiga arbete med insektsbaserat protein och naturliga gödningsmedel. I kategorin energi gick priset till det Jordanienbaserade NeuroTech som utvecklat Al-baserade algoritmer med ett blockkedjebaserat transaktionssystem för att ge tillförlitlig tillgång till energi i flyktingläger. LEDARS (Local Environment Development and Agricultural Research Society), ett icke vinstdrivande företag från Bangladesh, vann kategorin vatten för sin modell för integrerad förvaltning av vattenresurser som löser problem med vattenbrist i katastrofdrabbade områden.

Ny omgång för 2024

Samtidigt är det nu möjligt att lämna in sitt bidrag för tävlingen 2024. Bidragen kommer att accepteras fram till den 2 maj 2023 via prisets onlineportal. Små till medelstora företag företag, ideella organisationer och skolor uppmanas att lämna in sina förslag i en av de fem kategorierna.

Även om kraven varierar för varje kategori är de centrala inslagen i varje bidrag de innovativa, effektfulla och inspirerande sätt på vilka den föreslagna tekniken, tillämpningarna och lösningarna syftar till att förbättra välbefinnande och hållbarhet. Totalt får vinnarna dela på tre miljoner amerikanska dollar.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>