Digitala vattenmätare till hela Nacka
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Digitala vattenmätare till hela Nacka kommun

Digitala vattenmätare till hela Nacka kommun

Publicerat av: Redaktionen

Nacka vatten och avfall tar nya steg inom digitalisering.

Under 2023 påbörjas ett stort projekt med att förse hushåll och verksamheter i Nacka med digitala vattenmätare.

Projektet förväntas vara slutfört under första halvan av 2025.

Med de digitala vattenmätarna ser Nacka vatten och avfall möjligheter att erbjuda kunderna nya och förbättrade tjänster. Bland annat kommer kunden inte längre själv att behöva skicka in vattenmätarställning regelbundet, utan allt sker automatiskt via fjärravläsning. En annan fördel är en hög mätnoggrannhet där kunden tydligt kan se direkt hur mycket vatten som förbrukas i hushållet eller verksamheten.

Samarbete i form av totalentreprenad

Projektet med att digitalisera vattenavläsningen i hela kommunen genomförs i samarbete med Diehl Metering. Avtalet som slutits inkluderar en totalentreprenad med leverans och installation av de nya mätarna, tillsammans med kommunikationslösning, insamlingssystem och integrationer. För själva installationen av mätarna ansvarar underleverantören Hydrostandard.

– Affären är unik i sitt slag ur två perspektiv. Vi har valt att upphandla en totalentreprenad och en väldigt snabb utbytestakt, med en plan att samtliga vattenmätare ska vara utbytta senast våren 2025 för att snabbt kunna hämta hem de positiva effekterna med digitala vattenmätare, säger Nacka vatten och avfalls VA-chef Johanna Blomberg.

Smart, säker och flexibel lösning

En förutsättning för avtalet med Diehl Metering är att de kan erbjuda en flexibel lösning som möter Nacka vatten och avfalls säkerhetskrav och riktlinjer. Lösningen ska vara framtidssäker, hållbar och kunna användas till annat än bara vattenmätare.

Lösningen innebär att man i Nacka etablerar ett mångsidigt nätverk som genom krypterad kommunikation kan samla in data från olika typer av sensorer utöver dem som används i de nya vattenmätarna. Det flexibla systemet kan använda sensorer oberoende av tillverkare och skapar förutsättningar för en så kallad ”smart stad” (Smart City) – i det här fallet ett modernt, uppkopplat Nacka där informationen som samlas in kan användas till utveckling av nya tekniska lösningar för de tjänster Nacka vatten och avfall erbjuder idag.

Digitala vattenmätare till hela Nacka– Vi är otroligt stolta över samarbetet med Nacka vatten och avfall. Det är ett nytänkande och framtidsinriktat bolag vars hållbarhetsambitioner går hand i hand med Diehl Metering. Vi kommer att bistå med en digitalisering och effektivisering av ledningsnätet, identifiera vattenläckor och bygga ett framtidsäkert kommunikationsnät för IoT, säger Steven Silveräng, vd Diehl Metering Norden.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>