Cirkulär ekonomi: Biofiber Tech gör cirkulära 3D-printade kajaker till verklighet med Melker of Sweden och RISE
Hem CIRKULÄR EKONOMI Biofiber Tech gör cirkulära 3D-printade kajaker till verklighet med Melker of Sweden och RISE

Biofiber Tech gör cirkulära 3D-printade kajaker till verklighet med Melker of Sweden och RISE

Publicerat av: Redaktionen

Biofiber Tech, tillsammans med Melker of Sweden och forskningsinstitutet RISE, har tagit ett stort steg mot hållbar tillverkning.

Nu kan gamla kajaker återvinnas och användas som material för att skapa nya, tack vare materialinnovationer och 3D-printteknik.

Det här är ett stort steg framåt för miljövänlig produktion och återvinning.

”Det här är första gången ett storskaligt 3D-printat objekt av biokomposit mals ner och 3D-printas till en ny högvärdig produkt”, säger Ting Yang Nilsson, forskare på RISE. ”Ett slutet cirkulärt system som detta öppnar för att använda biokomposit i prototyper och andra produkter med relativt kort livslängd, där omsättningen är stor och där effektiv återvinning är en förutsättning.”

Som svar på marknadens efterfrågan i Nordamerika behövde Melker of Sweden snabbt utveckla en kortare och bredare kajakmodell. Med hjälp av 3D-printing och Biofiber Techs material förvandlade de framgångsrikt en uttjänt biobaserad kajak till en fullt fungerande prototyp på bara några månader. Denna snabba prototypmetod visar hur hållbara material kan driva effektiv produktutveckling samtidigt som miljöpåverkan minimeras.

Den återvunna kajaken är tillverkad av plast från kasserade fiskenät från Sveriges västkust, vilket ytterligare understryker engagemanget för hållbarhet. Förstärkt med FibraQ, en Biofiber Tech-modifierad träfiber, exemplifierar denna kajak potentialen för återvinning och återanvändning av material i en cirkulär ekonomi.

Cirkulär ekonomi: Biofiber Tech gör cirkulära 3D-printade kajaker till verklighet med Melker of Sweden och RISE”Våra kunder efterfrågar en cirkulär och biobaserad råvara som gör att de kan minska mängden plast från jungfruliga källor och öka andelen återvunnen plast i sina produkter”, säger Sara Georgsson, affärsutvecklare på BioFiber Tech. ”Nu kan vi svart på vitt visa att vi har en råvara som går att återvinna till produkter av den här imponerande kalibern.”

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>