Endre Tech förutser framtidens elbehov
Hem ENERGI Endre Tech förutser nu framtidens elbehov

Endre Tech förutser nu framtidens elbehov

Publicerat av: Redaktionen

Elektrifiering ses som nyckeln för att ställa om många branscher.

Det gör att Sveriges, Europas och världens eldistributörer står inför rekordinvesteringar i nya smarta elnät.

Endre Tech underlättar för nätbolagen att göra mer välgrundade beslut.

Nu blir företaget ett av Chalmers Ventures portföljbolag och Chalmers Ventures ser stor potential i investeringen.

Chalmers Ventures har en tydlig strategi att investera i innovationer som bygger på avancerad teknologi och forskning. För att bli intressant som portföljbolag ska innovationen ha global tillväxtpotential samtidigt som den bidrar till att lösa ett globalt problem.

– Där passar Endre Tech in. Ska vi lösa klimatfrågan så är elektrifiering av transportsektorn och ökad produktion av el från sol och vind nödvändigt. Detta ställer i sin tur helt andra krav på framtidens elnät och branschen står inför gigantiska behov. Då gäller det att investera klokt och prioritera rätt saker och här bidrar Endre Tech, säger Sara Wallin, VD, Chalmers Ventures.

Stor nytta för eldistributörer

Med hjälp av smarta algoritmer, AI och innovativ användning av tredjepartsdata så förutser Endre Tech elbehovet i framtiden. Inte bara när utan också var och med hög detaljnivå i tid och rum. Verktyget kommer till stor nytta när eldistributörerna ska fatta beslut om investeringar.

Endres vision är att elnätet inte ska bli en begränsande faktor i omställningen till ett förnybart energisystem. Ta kapaciteten för elektrifiering av transporter. Endre tar in tredjepartsdata, tittar på historiska rörelsemönster och analyserar vad de innebär i form av behov för laddning.

– Vi kan göra väldigt lokala prognoser. Det gör att vi kan identifiera utbyggnadsbehov på samtliga nivåer i elnäten. Som nätägare kan man effektivisera när man gör investeringar i näten och göra rätt investering, säger Elias Hartvigsson, CEO.

Innebär välgrundade investeringsbeslut
Endre Tech förutser framtidens elbehovBolagets plattform blir dessutom smartare med tiden och ju mer data som samlas in.

– Vi förutser framtiden. Hur kommer folk använda el. Då kan de räkna på hur det blir om man inte gör någonting. Detta gör vi med hjälp av data som de inte har tillgång till idag. Vi förmedlar insikter om hur folk kan komma att använda el i framtiden, vilket underlättar för nätbolag att göra mer välgrundade investeringsbeslut.

Redan idag använder en handfull elnätsbolag plattformen. Elias Hartvigsson räknar med att en fullskalig version av bolagets plattform ska finnas tillgänglig efter sommaren. Där kan elnätsbolagen logga in och bygga upp olika scenarion för deras elnät. Och potentialen är enorm. I Europa ska det investeras cirka 200 miljarder euro i elnäten fram till 2030.

– Det är viktigt att detta sker så effektivt som möjligt. Det kan vi hjälpa till med genom att strukturera upp deras analyser och minska osäkerheterna i investeringarna.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>