Fairphone lanserar nu Fairbuds XL: Marknadens mest reparationsvänliga och hållbara hörlurar
Hem MILJÖ Fairphone lanserar nu Fairbuds XL: Marknadens mest reparationsvänliga och hållbara hörlurar

Fairphone lanserar nu Fairbuds XL: Marknadens mest reparationsvänliga och hållbara hörlurar

Publicerat av: Redaktionen

Fairphone utökar sitt fokus på rättvisa teknikprodukter och lanserar de reparationsvänliga hörlurarna Fairbuds XL, vars delar är tillverkade av återvunna och etiskt tillverkade material och sätter en ny standard för hållbarhet.

 Det nederländska socioekonomiska företaget Fairphone presenterar Fairbuds XL, ett nytt par reparationsvänliga trådlösa hörlurar som återigen driver branschen framåt med en hållbar strategi för elektronikproduktion.

Fairbuds XL är Fairphones första modulära ljudprodukt, med fokus på både rättvis produktion för bland annat fabriksarbetare och mer hållbara materialval än genomsnittliga hörlursmodeller.

I och med introduktionen av Fairbuds XL utnyttjar Fairphone sin marknadsledande kompetens och erfarenhet av hållbara och reparationsvänliga mobiltelefoner. Hörlurarna tillverkas med samma värderingar som gäller för alla Fairphones produkter, med särskilt fokus på människorna i produktionskedjan och vår planet.

Precis som alla Fairphone-produkter är hörlurarna utformade för att hålla länge. Den modulära konstruktionen och reservdelarna gör det enkelt att utföra reparationer, vilket innebär att användarna kan ha glädje av dem under lång tid. Med Fairbuds XL kan man byta ut delar som vanligtvis går sönder eller blir utslitna med tiden, till exempel öronkuddarna. Att förlänga elektronikprodukternas livslängd är inte bara bra för konsumenterna och deras ekonomi, det bidrar också till att minska vårt ekologiska fotavtryck.

”Efter 10 års tillverkning av hållbara mobiltelefoner är vi redo att utöka vårt fokus och föra in hållbarhet i kategorin ljudprodukter. Vi bidrar med vår unika hållbara och klimatvänliga strategi för att tillverka produkter genom att använda etiska material, ge bättre arbetsförhållanden och underlätta reparationer i hörlurssegmentet. Fairbuds XL är för alla som letar efter hållbara alternativ och som vill hjälpa till att påverka agendan för elektronikindustrin”, säger Eva Gouwens, VD för Fairphone.

Bra ljud – i många delar

Fairphones fokus på människor och vår planet har varit en viktig nyckelfaktor för att positionera Fairphone som marknadsledare inom hållbar elektronik. Genom att fokusera på både den socioekonomiska och miljömässiga påverkan på leveranskedjan föregår Fairphone med gott exempel och tvingar branschen att ta ansvar.

 • Fairbuds XL är en av de mest hållbart utformade hörlurarna på marknaden. Leveranskedjan har integrerat Fairtrade-guld och Fairbuds XL tillverkas med både veganskt läder och flera återvunna material, samt 100 procent återvunnen plast i alla delar där det är möjligt.
 • 100 procent återvunnet aluminium används i strukturella delar, till exempel i huvudbygeln, och dessutom används återvunnet tenn. Resefodralet är tillverkat av 100 procent återvunnen polyester och nylon.
 • Fairphone bidrar med 0,55 USD per såld hörlur för att förbättra levnadsvillkoren för produktionsarbetarna och har ett nära samarbete med leverantörerna för att förbättra arbetsvillkoren efter de anställdas behov.
 • Fairbuds XL är klimatvänliga, vilket innebär att Fairphone aktivt arbetar för att minska företagets koldioxidutsläpp genom att förlänga produkternas livslängd, använda återvunna material och investera i koldioxidreducerande projekt som minskar koldioxidutsläppen och samtidigt gynnar de omgivande samhällena. Fairphones investeringar i projekten motsvarar överskottet av koldioxidutsläpp under hörlurarnas livscykel.
Slut på slit-och-släng-kulturen

Enligt nya siffror såldes 548 miljoner hörlurar bara under 2021. Elektronikindustrin befinner sig i en situation där en slit-och-släng-attityd drivs av en affärsmodell som uppmuntrar till en kort produktlivslängd, vilket leder till ett problem med elektroniskt avfall som växer för varje år. Även om elektronikindustrin är en av de största avfallssyndarna är det en för liten del av e-avfallet (17,4 procent) som faktiskt återvinns.

Förutom att vara klimatvänliga och rättvist producerade har hörlurarna hög ljudkvalitet med djup bas, varmt mellanregister och klara höga toner, som levereras av 40 mm dynamiska element. Allt med stöd av avancerad brusreducering. Tvåpunkts Bluetooth-anslutning garanterar att användarna enkelt och smidigt kan växla mellan enheter. Hörlurarna har upp till 30 timmars batteritid och batteriet kan bytas ut enkelt på några sekunder. Fairbuds XL är en modulär enhet, men har ändå IP54-certifiering och tål därför väder och vind.

Till hörlurarna finns en egen Fairbuds-app på Google Play Store och iOS App Store. I appen kan användarna själva ändra EQ-inställningar och anpassa sina hörlurar. Den ger också hjälp med hur man använder hörlurarna, samt beskriver hur man reparerar dem om de går sönder och delar behöver bytas ut. Reservdelar kan beställas via appen och hörlurarna kan också uppdateras så de förblir relevanta, även på mjukvarusidan.

Fairphone lanserar nu Fairbuds XL: Marknadens mest reparationsvänliga och hållbara hörlurar

Fairbuds XL är finjusterade av välrenommerade Sonarworks, vars teknik bland annat används av studior som spelar in låtar för toppartister som Lady Gaga, Madonna, Rihanna och Adele.

Fairbuds XL är tillgänglig från och med den 11 maj på Fairphones webbplats och hos utvalda återförsäljare till det rekommenderade försäljningspriset 2790 SEK. Fairbuds XL finns i två färger, Green Speckled och Black Speckled.

Fairbuds XL-specifikationer
 • Batteri: 800 mAh
 • Batteritid: 30 h
 • ANC: Ja, samt ”ambient sound”-funktion
 • Tillgängliga reservdelar: Batteri, kabel mellan högtalare, överdrag till öronkudde, huvudbygel, öronkuddar, fäste till huvudbygel, högtalarelement, överdrag till huvudbygel
 • Bluetooth-räckvidd: 10 m
 • Bluetooth och kodekar: Bluetooth 5.1 – AAC, SBC, APTX HD
 • IP-certifiering: IP54
 • Vikt: 330g
 • Bärbarhet: Kan vikas ihop
 • Röstassistent: Google Assistant, Amazon Alexa, Apple Siri
 • Anslutning: USB-C (för laddning och digital och analog musik)
 • Elementstorlek: 40 mm

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>