Karin Aplelman, FAR: Sverige bör ta täten i EU:s regeleffektivisering
Hem OPINION Karin Apelman, FAR: Sverige bör ta täten i EU:s regeleffektivisering

Karin Apelman, FAR: Sverige bör ta täten i EU:s regeleffektivisering

Publicerat av: Redaktionen

[BLOGG] EU-kommissionens Omnibuspaket står högt på FAR:s agenda och sysselsätter flera expertnätverk. Nu vill man ta diskussionen vidare.

”Vi har träffat Regeringskansliet för att diskutera vägen framåt och skickat in synpunkter till Justitiedepartementet. Nu ser vi  fram mot fortsatt dialog”, skriver FARs generaldirektör och vd Karin Apelman.

Karin Apelman, FAR: Sverige bör ta täten i EU:s regeleffektivisering

Karin Apelman, FAR

FAR välkomnar ambitionen att förenkla och menar att ansatsen i Omnibuspaketet kan bidra positivt till svensk och europeisk konkurrenskraft samt till den gröna omställningen. Därför uppmanar vi nu Regeringen att fokusera på ett skyndsamt genomförande präglat av effektiv reglering. Vi betonar också behovet av en tydlig tidplan både för antagandet av direktiven på EU-nivå och den efterföljande implementeringen i svensk lag.

FAR:s grundpremiss är att regeleffektivitet – rätt regler på rätt plats – skapar verklig samhällsnytta och därför bör styra politikens ansats i arbetet med implementering av Omnibuspaketet.

Tre punkter för att uppnå regeleffektivitet

Som utgångspunkt för det politiska arbetet framåt menar vi att följande har stor betydelse:

1.Balans mellan regelbörda och nytta.
Hållbarhetsrapporteringen bör i första hand fokuseras mot aspekter där nyttan är stor, och där granskning är motiverad i relation till kostnaden. Omarbetningen av de nu gällande regelverken bör inte göras förhastat och stanna vid en enkel höjning av gränsvärden och reducering av upplysningskrav. Fler steg bör tas för att säkerställa att rapporteringen skapar reell nytta.

2.Rätt utformade regler – som skapar nytta och värde för samhället och värnar svensk konkurrenskraft.
Det svenska näringslivet ligger långt fram vad gäller hållbarhet och har en konkurrensfördel som måste värnas. Principen om obligatorisk hållbarhetsrapportering och granskning för större bolag är i grunden positiv eftersom kvalitetssäkrad rapportering skapar ökad jämförbarhet i näringslivets hållbarhetsarbete.

Rapporteringen är en viktig grund för beslut av investerare och politiker, vilket i sin tur driver den gröna omställningen framåt. Men regler kan inte ensamt skapa ett hållbart näringsliv. Förutsättningar och incitament skapas också med andra politiska verktyg.

3.Tydliga och förutsägbara regelverk som hjälper näringslivet att agera långsiktigt.
Näringslivet efterfrågar förutsägbarhet och tydliga regelverk som är enkla att följa och förstå. I väntan på beslut och tydliga besked från EU bör regeringen därför beakta att vi snabbt närmar oss nästa rapporteringsperiod. FAR och FAR:s medlemmar arbetar aktivt med att vägleda svenska företag och står även till regeringens förfogande. Detta är särskilt angeläget mot bakgrund av de stora investeringar som näringslivet står inför för att kunna efterleva kraven.

Här är förslagen från FAR

Av Karin Apelman, FAR

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>