Miljontals elektroniska produkter ligger och dammar i svenska hem
Hem HÅLLBAR UTVECKLING Miljontals elektroniska produkter ligger och dammar i svenska hem som borde återvinnas

Miljontals elektroniska produkter ligger och dammar i svenska hem som borde återvinnas

Publicerat av: Redaktionen

Har du gamla telefoner eller surfplattor liggandes i lådan hemma?

Det är du inte ensam om.

Det finns nämligen miljontals gamla elektroniska produkter liggandes i svenska hem som borde återvinnas.

Svenskar älskar elektronik, men det finns en stor förbättringspotential när det gäller att återvinna produkterna vi inte längre använder. Enligt Global E-waste Monitor 2020 är 11 av 72 elektroniska artiklar i ett genomsnittligt europeiskt hushåll inte längre i bruk eller trasiga. Varje år lagras fyra till fem kilo oanvänd elektronik i Europa innan den kastas – per person.

– Det som oftast glöms bort i byrålådan är småelektronik som telefoner, surfplattor, kamera och datorer. Det är också här vi har störst potential när det gäller återvinning. Det är alltför många produkter som hamnar rakt ner i soporna, för att därefter deponeras eller förbrännas. Det betyder att de viktiga råvarorna som produkterna innehåller inte kan utvinnas och därmed går förlorade, berättar Tony Otterbjer-Winkler, Drift och hållbarhetschef på Elgiganten.

Värdefulla resurser försvinner

För även om svenskar är bra på återvinning på världsbasis, är vi också i världstopp när det gäller elektroniskt avfall. Alltför många varor får kort livslängd på grund av olyckor eller felanvändning. Detta får större konsekvenser än många tror.

– Jorden är långt ifrån outtömlig och allt som produceras kräver naturresurser. Gamla elektroniska produkter innehåller värdefulla mineraler som bland annat kobolt, nickel, litium, koppar, guld, silver – utöver plast, glas och andra material som också kan återvinnas. Vissa av mineralerna håller världen faktiskt på att få slut på. Det är därför mycket viktigt att få upp graden av återvinning av grundämnena i smarttelefoner och annan elektronik. Lämna in trasiga telefoner, datorer och surfplattor till återvinning istället för att de ligger och samlar damm i lådor och skåp, säger Tony Ottebjer Winkler.

På Elgiganten återvinns det cirka 4000 ton elektroniskt avfall varje år, och cirka 82 procent av produkterna vi samlar in används som råvaror för att producera nya produkter

– Vårt mål är att alla sålda produkter återvinns och används igen i form av nya produkter. Vi har behov av att alla de viktiga elementen i elektroniken får ett nytt liv istället för att världen letar efter eller producerar mer, säger Tony Ottebjer Winkler.

Många är rädda för att dela privata uppgifter

Elgiganten upplever att många inte återvinner för att dem är rädda att privata uppgifter itelefoner, surfplattor och gamla datorer ska hamna på avvägar.

– Detta är något vi tar på allvar, våra kunder kan vara säkra på att alla personliga uppgifter tas bort före återvinning. Det är också möjligt att radera innehåll på mobil och surfplatta själv innan produkten lämnas in för återvinning och våra rådgivare i butiken hjälper dig gärna med det, berättar Tony Ottebjer Winkler.

Så raderar du din gamla telefon och surfplatta:

Allra först: Kontrollera att du har backup på allt du behöver, som bilder och telefonkontakter.

För Apple-telefon (iPhone) eller surfplatta:

Gå till «Inställningar» och «Allmänt». Längst ner hittar du menyn «Nollställ». Gå in där och välj «Radera allt innehåll och alla inställningar». Knappa in din kod för att genomföra återställningen.

Miljontals elektroniska produkter ligger och dammar i svenska hemTa ut SIM-kortet och eventuella minneskort från mobilen eller surfplattan, lägg det på ett säkert ställe eller förstör det.

För Android:

Gå till «Inställningar», «Personligt» och skrolla ner till «Backup och återställning». Välj «Fabriksäterställning», och knappa in din kod. Välj «Radera allt». Ta ut SIM-kortet från mobilen, lägg det på ett säkert ställe eller förstör det.

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>