Finskt mobilitetsbolag har gått från 6 till 30 miljoner Euro i omsättning - lanserar i Sverige
Hem CIRKULÄR EKONOMI Finskt mobilitetsbolag har gått från 6 till 30 miljoner Euro i omsättning – lanserar i Sverige

Finskt mobilitetsbolag har gått från 6 till 30 miljoner Euro i omsättning – lanserar i Sverige

Publicerat av: Redaktionen

Vapaus är ett finskt bolag som kombinerar både tech och cirkulär ekonomi genom att leasa ut förmånscyklar till företag och deras anställda.

Med hållbarhet som röd tråd har de ökat omsättningen från 6 miljoner Euro år 2021 till över 30 miljoner Euro år 2023.

Personer som har en förmånscykel cyklar fem gånger så mycket som genomsnittet, vilket leder till både förbättrad kondition och minskad bilkörning. Nu lanserar företaget sina tjänster i Sverige.

– Vi är glada och stolta över att vi gör en insats för planetens hälsa. Vi har varit koldioxidneutrala sedan dag ett och märker att det uppskattas av våra kunder. När man vaknar upp vill man känna att man gör en god insats för hela samhället. Det är många som stoltserar med att de är miljövänliga, när deras verksamhet i sin grund inte är främjande för klimatet. Det går dock inte att klimatkompensera allt. Vår verksamhet är optimalt anpassad för miljön. Efter våra framgångsrika år i Finland känns det som helt rätt steg för oss att lansera i Sverige. Vi har testlanserat via finska bolag som finns i Sverige för att säkerställa att det finns intresse, säger Mikko Ampuja, Vapaus grundare.

Vapaus kombinerar e-mobilitet med digitala lösningar. Vapaus tar ett helhetsgrepp kring hållbarhet, genom att också erbjuda begagnade cyklar på leasing och på det sättet ta ansvar för cyklars livscykel. Bolaget består till hälften av utvecklare och till hälften av cykelexperter. Med fördelaktig beskattning tillhandahåller de förmånscyklar, med en besparing på cirka 20-40 procent för anställda, jämfört med om man köpt cykeln privat. Tjänsten är kostnadsneutral för arbetsgivarna, vilket innebär att det inte medför några extra kostnader. Förmånscyklarna betalas genom bruttolöneavdrag från de anställdas löner.

En studie, gjord på uppdrag av Vapaus, visar att cirka 80 procent av de som skaffat en förmånscykel cyklar mer än vad de gjort tidigare. Drygt hälften av de svarande uppger att deras kondition har förbättrats tack vare förmånscykeln. Knappt hälften anger dessutom att deras bilkörning minskat, med en genomsnittlig minskning på 42 km per vecka.

Finskt mobilitetsbolag har gått från 6 till 30 miljoner Euro i omsättning - lanserar i Sverige

Mikko Ampuja, Vapaus grundare

– Vår lösning stärker både miljö och medarbetare. Flexibilitet och hållbarhet är nyckeln. Tillsammans med lokala och internationella partnerbutiker erbjuder vi en enkel lösning för både arbetsgivare och anställda att skaffa en förmånscykel. Vi ser att allt fler företag väljer vår tjänst och förmånscyklarnas växande popularitet visar att människor verkligen vill ta hand om sig själva och miljön. Vi vill bli i bättre fysisk form och på samma gång minska våra transportrelaterade utsläpp, säger Fredrik Karlberg, Sverigechef på Vapaus.

Vapaus grundades 2018 i Finland med fokus på förmånscykeluthyrning. De erbjuder en flexibel, miljövänlig lösning som är kostnadsneutral för arbetsgivare. Vapaus är märkesoberoende och leasar ut alla sorters cyklar. Företagets omsättning ökade markant under 2022. De har nu över 40 anställda och fortsätter växa internationellt. En stor anledning är deras riskfria helhetslösning med egna IT-system och försäkringar.

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>