Foodtechbranschen revolutionerar våra matsystem och det vi lägger på tallriken. Samtidigt minskar investeringarna i sektorn.
Vad innebär det för framtidens mat? Rapporten Greenfood Insights #3 djupdyker i foodtechbranschens utmaningar och potential.
Robotar som skördar, matsvinn som råvara och insekter i maten. Trots att analyser visar att investeringarna i foodtech har minskat med uppemot 80 procent de senaste åren ser investerare och experter fortsatt positivt på framtiden. Särskilt som det globala livsmedelssystemet står inför stora förändringar – och en omställning är nödvändig. Foodtechbranschens utforskande, av allt från matsvinn och biotech till robotodlare och spökkök är en viktig pusselbit för framtidens mat.
Den nya rapporten Greenfood Insights #3 tar pulsen på trenderna inom foodtech, med avstamp i globala undersökningar och konkreta exempel.
Tre viktiga spaningar i rapporten är:
Bye, bye matsvinn!
En tredjedel av all mat som produceras globalt går till spillo. Marknaden för upcycled-produkter, där ingredienser som annars skulle kastas tas tillvara, växer snabbt och beräknas vara värd 53 miljarder dollar år 2027.
Växt- och insektsprotein på frammarsch
Omkring 20 procent av alla måltider globalt förväntas år 2030 bestå av alternativa proteinkällor, som växt- och insektsprotein.
100 000 spökkök
Analytiker spår att över 100 000 så kallades spökkök, alltså restaurangkök som inte tar emot besökare utan endast levererar maten – kommer att finnas runt om i världen år 2030. Automatiserade och med leveransappar som infrastruktur skapar de nya möjligheter som helt förändrar hur vi konsumerar mat.
Bakom rapporten står Greenfood, en ledande aktörer inom hälsosam mat. Med bidrag från globala experter, inklusive Christopher Slim, VD och medgrundare av Nicoya, och Analisa Winther, som står bakom podcasten Future Food, betonar rapporten den centrala roll foodtech spelar för en hållbar framtid, med matsäkerhet, folkhälsa och innovation som ledord.