Nu tillträder Annie Drottberger som verksamhetsledare för nystartade SLU och Sparbanken Skånes centrum för hållbar primärproduktion.
Med bakgrund från gröna näringar och forskning har hon en stark profil för att ta sig an utmaningarna i svensk matproduktion.
– Samverkan är avgörande för att hitta lösningar för den primära matproduktionen i en snabbt föränderlig värld. I den här satsningen ska vi arbeta på att stärka utbytet mellan näringsliv och akademi, säger Annie Drottberger.

Annie Drottberger betonar teknikens betydelse för en mer hållbar matproduktion.
Primärproduktionen av mat är det första ledet i livsmedelskedjan som ofta sker på gårdsnivå i lantbruksföretag. Detta led omfattar till exempel produktion av frukt och grönsaker, spannmål, kött-, ägg- och mjölk.
– I dessa tider är beredskapsfrågan högaktuell och det svenska lantbruket förväntas leverera livsmedel och bidra till en ökad svensk självförsörjningsgrad, säger Annie Drottberger.
Oroligheter i världen har satt fokus på importberoende av tex gödsel och utsäde och samtidigt har lantbruksföretagen hamnat i strålkastarljuset utifrån sin miljöpåverkan. Det finns därför stora behov av kunskap och innovation.
Ser stora möjligheter med tekniken
Nya möjligheter genom digitalisering, övervakningsteknik och AI kan användas för ökad automatisering och precision i matproduktionen och blir en viktig del att utforska.
– Just tekniken får allt större betydelse för en hållbar matproduktion, menar Annie Drottberger. Detta är något som sin tur kan minska miljöbelastningen, säkerställa produktkvalitet och öka hushållningen med resurser.
Ett av de första stegen för verksamhetsledaren att ta blir att starta upp satsningen med doktoranderna som ska arbeta branschnära med utmaningarna inom primärproduktionen.
– Centrumet ska bidra till att forskning gör skillnad på gårdsnivå, säger Annie. Vi får inte glömma bort komplexiteten i hållbarhetsfrågan där olika lantbruksföretag behöver olika lösningar kopplat till sina förutsättningar när det gäller både ekonomi, miljömässighet och sociala behov.
Kommer närmast från SLU i Alnarp
Annie Drottberger är hortonom med ekonomisk inriktning och doktor i trädgårdsvetenskap. Närmast kommer hon från en tjänst som universitetsadjunkt vid SLU i Alnarp, men har en bakgrund från näringslivet samt erfarenhet från bland annat länsstyrelsen i Jämtland och LRF Skåne där hon arbetat med företagsutveckling i de gröna näringarna under de senaste 12 åren.
Annie Drottberger har även varit drivande i strategiskt arbete kopplat till Landsbygdsprogrammet, Leader och Livsmedelsstrategin.