Fyra företag får hyra ut elcyklar och elsparkcyklar i Göteborg
Hem TRANSPORT Fyra företag får hyra ut elcyklar och elsparkcyklar i Göteborg

Fyra företag får hyra ut elcyklar och elsparkcyklar i Göteborg

Publicerat av: Redaktionen

Göteborgs Stad har gett fyra mobilitetsföretag tillstånd att hyra ut delade elsparkcyklar och elcyklar i centrala staden från 1 april till 31 mars nästa år.

Staden fick den här gången in fem ansökningar om att få placera ut så kallade delade elsparkcyklar och elcyklar i Göteborg.

Fyra av dessa fem företag får nu tillstånd: Bolt, Ryde, Ridemovi och Voi.
  • Cykel är det färdmedel som behöver öka mest för att vi ska nå våra klimat- och miljömål och det är hög efterfrågan på tillstånd att få hyra ut elsparkcyklar och elcyklar till göteborgarna, säger Shahriar Gorjifar, projektledare på stadsmiljöförvaltningen.

När det gäller just elcyklar har två mobilitetsföretag sökt och fått tillstånd för sammanlagt 660 sådana i år: Bolt och Ridemovi. Det senare företaget är nytt på göteborgsmarknaden.

Förra året fick ett annat företag tillstånd för elcyklar men tvingades snart på grund av tekniska problem avbryta den satsningen. Men nu är det alltså dags för elcyklar igen.

  • Att fler företag väljer att satsa även på elcyklar här i Göteborg är ett välkommet inslag. Det ska bli intressant att se hur detta tas emot av göteborgarna, säger Shahriar Gorjifar.
Hårdare krav framöver

Göteborgs Stad arbetar kontinuerligt med nya regler för att förbättra uthyrningen av elsparkcyklar och elcyklar. Om företag inte följer stadens regler får de inte nya tillstånd.

P-förbud på trottoarer och gångbanor

Innanför vallgraven och på Drottningtorget är det förbjudet att parkera elsparkcyklar och elcyklar på trottoarer och gångbanor. Dessa fordon ska i stället parkeras på särskilda skyltade uppställningsplatser eller i cykelställ.

Stadens parkeringsvakter övervakar delade elsparkcyklar och elcyklar i hela Göteborg och flyttar då sådana som står dåligt parkerade eller har ramlat omkull.

Antalet begränsas fortfarande

Fyra företag får hyra ut elcyklar och elsparkcyklar i GöteborgGöteborgs Stad fortsätter att begränsa antalet elspark- och elcyklar till maximalt 5 000 i centrala Göteborg och 2 000 utanför centrala Göteborg.

  • Men det faktiska antalet understiger alltid maxantalet 5 000 plus 2 000 eftersom företagen av olika skäl inte utnyttjar hela sitt maxantal, säger Shahriar Gorjifar på stadsmiljöförvaltningen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>